Trnjanskim kresovima obilježen Dan oslobođenje našeg grada

Na mjestu gdje su snage partizanskih odreda i Narodnooslobodilačke vojske ušle u Zagreb prije 72 godine obilježeno je oslobođenje hrvatske metropole od ustaškog režima.

– Trnjanski kresovi manifestacija su koja je postojala osamdesetih godina prošlog stoljeća, a kojom se slavilo oslobođenje grada Zagreba u Drugom svjetskom ratu. 08. svibnja 1945. partizanske su jedinice upravo ovdje na trnjanskom nasipu ušle u Zagreb i oslobodile grad od ustaškog režima i fašističkog okupatora- kaže Bojan Krištofić, jedan od organizatora Trnjanskih kresova.

Ovaj tradicija zamrla je devedesetih godina, no prije nekoliko godina ona se počela ponovno obilježavati.

– Mreža antifašistkinja Zagreb odlučila prije tri godine obnoviti obilježavanje kao simbolički akt otpora fašističkim politikama rastu u hrvatskom društvu- ističe Krištofić.

Uz paljenje kresova, kao centralnog događaja, organizatori su se potrudili da se u bogatom programu pronađe ponešto za svakog.

– Imamo cjelodnevne radionice za djecu i odrasle koje su usmjerene učenju raznoraznih korisnih vještina, a tu su i radionice kojima potičemo na što veću toleranciju u društvu jer nažalost danas je ima sve manje- za kraj je rekao Krištofić.