Tribina “Ususret izborima za Europski parlament 2024.

Održane su tribine “Ususret izborima za Europski parlament 2024.: Građanska participacija i aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima – #IskoristiSvojGlas” u organizaciji Vijeća Gradske četvrti Gornja, Vijeća Gradske četvrti Sesvete, Europske poslovne škole i Ureda Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj

Uoči izbora za Europski parlament 2024. Godi.ne, organizirane su tribine posvećene kampanji #IskoristiSvojGlas, u suradnji s Vijećem Gradske četvrti Gornja Dubrava, Vijećem Gradske četvrti Sesvete, Prehrambeno-tehnološkom školom, Europskom poslovnom školom i Uredom Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj. Cilj ove institucionalne kampanje bio je potaknuti građane s pravom glasa da aktivno sudjeluju na izborima za Europski parlament kako bi doprinijeli određivanju smjera kojim će Unija ići u idućih pet godina. S obzirom na ključnu ulogu građanske participacije u demokratskim procesima za izgradnju i očuvanje demokratskih vrijednosti te jačanje društvene zajednice, ova tema posebno je važna za mlade. Stoga su tribine bile usmjerene kako prema predstavnicima lokalne zajednice, tako i prema mladima, pružajući im priliku da se informiraju, razmijene mišljenja i aktivno uključe u politički proces.

Prva tribina održana je 8. travnja 2024. godine u Prehrambeno-tehnološkoj školi Zagreb. Nazočne je pozdravio ravnatelj škole Josip Šestak, a prisutnima se obratila mr.sc. Andreja Marcetić, izaslanica predsjednika Vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava gospodina Luke Holjevca, i članica Vijeća za prevenciju Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava. Marcetić je istaknula važnost nadolazećih izbora za Europski parlament od 6. do 9. lipnja 2024. godine, naglašavajući da će milijuni Europljana izaći na birališta kako bi sudjelovali u oblikovanju budućnosti europske demokracije. Osvrćući se na važnost glasanja na svim razinama – lokalnoj, nacionalnoj i europskoj, istaknula je da glasovanje pruža priliku da se izrazi mišljenje o ključnim temama važnim za građane. Pojedinci svojim glasom mogu utjecati na promjene u svijetu u kojem žive, a Europski parlament donosi zakone koji imaju široki utjecaj na različite segmente društva – od zaštite okoliša, sigurnosti i migracija do socijalnih politika, prava potrošača, gospodarstva i vladavine prava. Stoga je europska dimenzija sve važnija za rješavanje nacionalnih i globalnih izazova. Naglasila je koliko je važno da građani shvate svoju ulogu u europskom političkom procesu te da iskoriste svoje pravo glasa kako bi aktivno sudjelovali u oblikovanju budućnosti Europe.

Izvor: Andreja Marcetić

Prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, član Akademskog savjeta Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava i Vijeća Gradske četvrti Donja Dubrava, također se obratio nazočnima na tribini, naglašavajući složenost i nestabilnost suvremenog svjetskog okruženja te izazove s kojima se suočava Europska unija. Istaknuo je da niti jedna država članica EU-a ne može samostalno riješiti sve te izazove, što dodatno naglašava važnost zajedničkog djelovanja. Šimpraga je potaknuo prisutne da iskoriste svoj glas kako bi se zalagali za demokraciju te naglasio da demokracija nije nešto što se podrazumijeva, već je to zajedničko postignuće i kolektivna odgovornost svih nas. Pojasnio je da demokracija počinje s pojedincima koji svojim glasanjem za Europski parlament pokreću promjene i odluke koje direktno utječu na njihove živote. Nedostatak aktivnog sudjelovanja može dovesti do gubitka utjecaja na oblikovanje budućnosti, stoga je važno shvatiti da je europska parlamentarna demokracija ključna. Istaknuo je da se suočava s izazovima i gubitkom snage te je naglasio važnost jačanja njezinih vrijednosti i značaja.

Izlaganje na tribini su održali predstavnici Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Marko Boko i Ivo Antunović. Ovaj događaj pružio je izvanrednu priliku za informiranje o kampanji #IskoristiSvojGlas, kao i za razmjenu mišljenja i aktivno uključivanje u građanski angažman. Na kraju tribine, prisutnima je omogućena rasprava i otvoren dijalog, pružajući im prostor za iznošenje svojih stavova o načinima poticanja građanske participacije te sudjelovanju na izborima za Europski parlament. Svi zainteresirani sudionici pozvani su da se pridruže kako bi se detaljnije upoznali s kampanjom #IskoristiSvojGlas i raspravili o važnosti građanske participacije na europskim izborima 2024. godine. Ovaj format događaja potiče interakciju među sudionicima, potiče raznolike perspektive i omogućuje svim prisutnima da se aktivno uključe u raspravu o ključnim temama. Takvi otvoreni dijalozi ključni su za jačanje demokratskog procesa i potiču aktivno sudjelovanje građana u političkom životu.

Izvor: Andreja Marcetić

Druga tribina održana je 29. travnja 2024. godine u Europskoj poslovnoj školi Zagreb, a kao glavna govornica nastupila je Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru u mandatu 2020.-2024. te članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. U svom izlaganju istaknula je ključnu ulogu aktivnog sudjelovanja građana na izborima za Europski parlament kao temeljnu komponentu jačanja demokracije i osiguranja da se njihovi glasovi čuju u oblikovanju budućnosti Europe. Posebno je naglasila važnost mladih kao nositelja svježih perspektiva i energije u političkom procesu te istaknula kako tribine i događaji usmjereni prema mladima imaju izuzetan potencijal u podizanju svijesti o važnosti građanskog angažmana. Također, potaknula je mlade da preuzmu aktivnu ulogu u oblikovanju budućnosti svojih zajednica i Europe u cjelini. Ovo izlaganje oslikava kontinuirani trud i angažman u podizanju svijesti o demokratskim procesima te poticanju mladih da se aktivno uključe u politički život, što je ključno za izgradnju participativnog društva i održavanje demokratskih vrijednosti.

Nazočne je pozdravio dr. sc. Ivan Tafra, zamjenik dekana Europske poslovne škole. Ispred Organizatora, prisutnima se obratila Zorica Gregurić, vijećnica Vijeća Gradske četvrti Sesvete. Naglasila je ulogu lokalne samouprave i istaknula važnost svakog pojedinačnog glasa u odlučivanju o zastupnicima u Europskom parlamentu te kako će njihove odluke utjecati na izbor Europske komisije. Podsjetila je da će te odluke oblikovati naš svakodnevni život, kao i živote mnogih drugih. Posebno je istaknula da što više građana sudjeluje na izborima, to će demokracija biti jača. Ovaj naglasak potiče građane da se aktivno uključe u politički proces i shvate važnost svakog pojedinačnog glasa za demokratske procese i odluke koje se donose na europskoj razini. Ova poruka podsjeća na važnost građanskog angažmana i sudjelovanja u oblikovanju budućnosti, ističući da je svaki glas važan za demokratski proces.

Ovi događaji su imali za cilj potaknuti interakciju među sudionicima, poticati raznolike perspektive i omogućiti svim prisutnima da se aktivno uključe u raspravu o ključnim temama. Takvi otvoreni dijalozi ključni su za jačanje demokratskog procesa i potiču aktivno sudjelovanje građana u političkom životu. PR i event manager navedenih tribina bila je mr.sc. Andreja Marcetić, članica Vijeća za prevenciju Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava, organizacija i provedba tribina bile su uspješno vođene, omogućujući sudionicima kvalitetno iskustvo i konstruktivnu raspravu. Suradnja i angažman svih organizatora, uključujući Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava i Sesvete, Europsku poslovnu školu te Ured Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, imali su ključnu ulogu u uspješnoj provedbi tribina. Njihova sinergija omogućila je da događaji budu informativni, interaktivni i relevantni za lokalnu zajednicu. Osim što su tribine pružile važne informacije i poticale sudionicima interakciju, njihova relevantnost za lokalnu zajednicu dodatno je naglašena kroz kontekstualizaciju Hrvatske unutar Europske unije. Rasprave o ulozi Europskog parlamenta i važnosti glasanja na europskim izborima sukladno su podigle svijest građana o njihovoj ulozi unutar EU-a te o tome kako njihovi glasovi mogu utjecati na donošenje odluka na europskoj razini. Ovaj integrirani pristup omogućio je građanima da bolje razumiju važnost njihovog sudjelovanja u političkom procesu te ih potaknuo da prepoznaju svoju ulogu u oblikovanju budućnosti Europe.