Reakcija predstavnice židovske nacionalne manjine Grada Zagreba na program Trnjanskih kresova 2024

Predstavnica židovske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu Sanja Zoričić Tabaković  reagirala je na program ovogodišnjeg javnog poziva za obilježavanje Dana oslobođenja Grada Zagreba, „Trnjanski kresovi 2024“ a u organizaciji MAZ-a.

Prosljeđujemo njezino pismo koje je uputila organizatorima MAZ i ostalim partnerskim organizacijama.

“Poštovani, kao Predstavnik židovske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu imam potrebu da u povodu javnog poziva na Trnjanske kresove i popratni tekst za film „Israelism“ sa sadržajem programa ipak upozorim na neke činjenice koje je potrebno imati u vidu dok se slavi oslobođenje Grada Zagreba od fašističkog terora.

Kao što vam je poznato najveće žrtve fašizma u Drugom svjetskom ratu bili su Židovi i zaista mi je teško prihvatiti da fašizam kao najveće zlo u povijesti čovječanstva dovodite u vezu s današnjim Izraelom. Koliko god se ne slagali s politikom Izraela, a i mnogi Izraelci
kao i mnogi Židovi diljem svijeta svoje neslaganja vrlo glasno i jasno iskazuju, koliko god osuđivali Izrael zbog stradanja Palestinaca, ta su dva događaja neusporediva.
Ovaj rat koji se sada vodi ne može se i ne smije gledati jednostrano. Možda treba podsjetiti da je ovaj strašni rat započeo Hamas jednim od najstrašnijih zločina od osnivanja države Izrael zvjerski poubijavši preko 1200 ljudi i otevši stotine talaca od kojih još mnogi nisu oslobođeni.

No, unatoč tome, naravno da se može kritizirati Izrael da je prekoračio granice nužne obrane, da je previše Palestinaca stradalo bez obzira podržavali oni Hamas ili ne, ali se pri tom ne smije zaboraviti da se Izrael bori protiv terorističke organizacije koja je osnovana i koja postoji s jednom jedinom svrhom, a to je uništenje države Izrael, kako uostalom stoji i u njihovom statutu. Pri tom se ne smije izgubiti iz vida niti da je cionizam protiv kojega se učestalo na protestima uzvikuje jedna od najvažnijih ideja u povijesti židovskog naroda. To je ideja stvaranja države Izrael koja se uspjela realizirati tek nakon Holokausta.

Naime, mnoga okupljanja za podršku Palestincima koja se događaju u cijelom svijetu pretvaraju se u antisemitizam usmjeren protiv cijelog židovskog naroda, što vjerujte izaziva
strah kod Židova u dijaspori. Ako antisemitizam zahvati cijeli svijet, kako s već jednom dogodilo i poprimi razmjere koje je već jednom poprimio, za nas će ovaj cijeli svijet ponovo postati opasno mjesto za život, a mi nemamo nigdje drugdje otići osim u Izrael koji je upravo zato i osnovan.

Kad bih smatrala da ste svojim protestima motivirani antisemitizmom, ne bih vam se ni obraćala. Ali želim vas ovim pismom potaknuti na razmišljanje i sagledavanje ove mučne situacije s više strana.”