Trešnje stigle na tržnice: Cijene su visoke, ali hrušt je nevjerojatno sladak

Bez obzira na nešto više cijene prvog ovosezonskog voća, tržnica Dolac i dalje je najpovoljnija u gradu. Osim domaćeg, prodaje se i uvozno voće i povrće

Započela je sezona vrućina, a samim time i sezona ljetnog voća i povrća. Na tržnice su stigle prve domaće trešnje, a kakve su im cijene i jesu li veće nego prošle godine, odlučili smo provjeriti na zagrebačkom Dolcu.

– Trešnje su 30 kuna po kilogramu, jagode su 20 kuna kila, rajčica 14, krastavi 10, cherry rajčice 25 – otkriva jedna kumica.

Mnogi kupci kažu kako su cijene trešanja prilično “paprene”. No, to je tako jer je sezona tek počela. Tako ćete za, primjerice, kilogram slatkog, domaćeg hrušta morati izdvojiti i do 35 kuna.

– Hrušt je slatki, mesnati plod. Prve trešnje zapravo su samo koštice, a u hruštu ima i “mesa” – pojašnjava kumica s Dolca.

Prodavači tvrde da su cijene voća i povrća niže nego prošle godine.

– Vjerojatno zbog vremena, ljudi nemaju novca. Dolac je naučen jako niske cijene. Mjerica jagode je svugdje u gradu po 15 kuna, ovdje kod nas je kilogram 20 – dodaje druga prodavačica.

Uz domaće voće i povrće, na Dolcu se može pronaći i uvozno

– Imamo prekrasne jabuke. Za deset kuna dobijete dvije kile. Kilogram jagoda dajem za deset kuna. Trešnje su iz Sicilije, jedino oni sada imaju marelice, trešnje i breskve. Kila breskve je deset kuna. Limun je s otoka Brača, kao i naranče. Jabuka je iz Podravine, Virovitice, lubenica iz Grčke Grčka, dinja sa Sicilije.

Bez obzira na nešto više cijene prvog ovosezonskog voća, tržnica Dolac i dalje je najpovoljnija u gradu. A osim toga, kumice se kunu u kvalitetu svojih domaćih proizvoda.