TOMISLAV STOJAK: “Umjesto obnove Zagreba dobili smo samo centar za informiranje o obnovi”

"Zagreb i njegovi građani prepušteni su sami sebi u snalaženju kako obnoviti svoje uništene domove", poručio je Stojak.

FOTO: Ivan Novosel

“Nakon što je jučer u Zagrebu svečano otvoren Informativni centar „Obnova“ koji je, kako kažu u resornom Ministarstvu graditeljstva, Fondu za obnovu i Središnjem državnom uredu za stambeno zbrinjavanje, otvoren sa ciljem pomoći građanima čije su nekretnine stradale u prošlogodišnjem potresu, moglo bi se reći da se radi o lijepoj i hvalevrijednoj inicijativi”, stoji u priopćenju gradskog zastupnika Tomislava Stojaka koje prenosimo u cijelosti.

“Na žalost, s druge strane, današnjica u Zagrebu je puno surovija. Svega nekoliko dana prije pune godišnjice potresa koji je 22.3.2020. godine pogodio naš Zagreb, umjesto konkretne obnove Zagreba i domova sugrađana dočekali smo jedino centar za informiranje o mogućnostima obnove!

Godina dana od potresa, više od šest mjeseci od usvajanja Zakona o obnovi nakon potresa, više od 5 mjeseci od početka rada Fonda za obnovu, Zagreb i njegovi građani nisu dočekali, na žalost, početak obnove, već ured u kojem će se moći informirati kada nadležna tijela ove države misle da bi obnova mogla početi!

Da nije žalosno, bilo bi smiješno, ali nikome više u Zagrebu do smijeha, pogotovo sugrađanima koji su u potresu ostali bez svojih domova. Podsjećam da sam kao gradski zastupnik na prošloj, 39. sjednici Gradske skupštine koja je održana u veljači 2021., bio inicijator i predlagatelj točke dnevnoga reda kojom sam tražio da se na Gradskoj skupštini, predstavničkom tijelu građana Zagreba, raspravlja o aktivnostima Fonda za obnovu budući da njegovim radom na obnovi domova Zagrepčana ne možemo nikako biti zadovoljni, a s obzirom i na činjenicu da u Upravnom vijeću fonda sjede i predstavnici Grada Zagreba.

Na kraju je na temelju tog mog konkretnog prijedloga provedena kvalitetna rasprava na sjednici, te smo jednoglasno usvojili zaključak kojim se osiguralo da se o radu Fonda mora obavezno raspravljati na sjednicama Gradske skupštine, čime smo osigurali da građani Zagreba i na taj način imaju relevantne informacije o obnovi njihovih domova.

Na žalost, i ovo“ svečano otvorenje“ centra za informiranje o obnovi pokazalo je još jedanput da odgovorna tijela ove države nisu „odgovorna“ za obnovu, da su Zagreb i njegovi građani prepušteni sami sebi u snalaženju kako obnoviti svoje uništene domove, a oni će im u tome „pomoći“ informiranjem i savjetovanjem, niti slučajno konkretnim radovima na obnovi!”, poručio je Stojak.