Tomašević o prvoj godini mandata: “Na dobrom smo putu prema oporavku grada”

"Radimo na temeljima koje će građani osjetiti i vidjeti u narednim godinama i do kraja ovog mandata", rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

FOTO: OTV

Prije godinu dana Tomislav Tomašević postao je prvi čovjek Zagreba. Godina je to koja je prije svega bili prilično turbulentna, ponajviše kako i sam kaže, zbog financijske stabilizacije Grada.

“Nije se ni znalo koliki je dug Grada Zagreba, nije se ni znalo koliki je dug Zagrebačkog holdinga. Imali smo toliko novaca na računu da nismo mogli plaće isplatiti sljedeći mjesec za oko 20.000 zaposlenika. S obzirom na nasljeđe koje smo zatekli, zadovoljni smo s financijskom stabilizacijom i time što smo ostvarili najmanji najmanji deficit u 2021. godini. On će biti samo 30 milijuna kuna, što je najmanji deficit u posljednjih pet godina. Smanjili smo i kašnjenja prema institucijama, dobavljačima. Idemo ka jednom putu oporavka grada. Radimo na temeljima koje će građani osjetiti i vidjeti u narednim godinama i do kraja ovog mandata”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Ipak, ono gdje građani ne vide neke promjene su na ulicama grada, odnosno najveće zamjerke idu gradskoj Čistoći.

“Nije Zagreb bezveze proglašen kantogradom. Sve što gradska poduzeća mogu raditi sama, to će i raditi. Glomazni smo otpad, unatoč svim pritiscima, u posljednih godinu dana stavili u nadležnost gradske Čistoće”, kazao je Tomašević.

Stanje bi na ulicama, poručuje gradonačelnik, uskoro trebalo i moralo biti bolje.

“Moralo bi biti bolje čim završi proces utvrđivanja viška radne snage, jer znate i sami da u Zagrebačkom holdingu imamo višak radnika na administrativnim poslovima, a manjak na operativnim. Vidjet ćemo tko će biti spreman za prelazak u operativu”, izjavio je.

Što se pak obnove privatnih zgrada nakon potresa tiče, tu je priznaje, nezadovoljan, jer je ona započela tek s jednom zgradom. No nažalost, država je ta na kojoj je zakonski odgovornost i grad tu, kako kaže, ne može ništa.