Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja održan okrugli stol “Budi ponosan na svoja usta”

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja održan je okrugli stol pod nazivom “Budi ponosan na svoja usta” kojim se željelo ukazati na važnost očuvanja oralnog zdravlja.

– Dolazi nam proljeće, sutra je prvi dan proljeća, intencija nam je probuditi svijest i savjest u našoj populaciji da počnu ozbiljnije voditi brigu o oralnom zdravlju, rekla je Anka Jurišić Kvesić, posebna savjetnica ministra zdravstva za dentalnu medicinu.

Hrvatski pacijenti neće biti zaboravljeni ni u nadolazećoj reformi zdravstva koja bi uskoro mogla ugledati svijetlo dana:

– Vidimo da zdravstvena administracija apostrof i fokus stavlja na preventivne programe i preglede, na zdravlje svakog pojedinca, u fokusu je pacijent. Kroz naše preventivne programe i nacionalni program “Zubna putovnica” zasigurno ćemo imati dobre rezultate.

Zubna putovnica uvedena je 2015. godine s ciljem održavanja oralne higijene kod djece, rekla nam je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– U zubnoj putovnici tražimo od djece kod upisa u prvi razred da liječniku školske medicine donesu zubnu putovnicu, odnosno ispunjen obrazac od liječnika dentalne medicine s ciljem da bi otišli kod liječnika dentalne medicine, da bi on napravio cjelokupni pregled, preventivne radnje i popravio zub tamo gdje je potrebno. Istu tu aktivnost, preventivne preglede u šestom razredu osnovne škole organiziramo u suradnji školske medicine i doktora dentalne medicine.

Drugi program koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo jest nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama:

– Najvažnije u tom programu je da smo objavili nacionalne standarde četkanja zubi u vrtićima i školama koji omogućuju da se četkaju zubi u najminimalnijim uvjetima. Nije potrebna tekuća voda, ona je štetna jer miče flor sa zubi, oni se ne ispiru nakon pranja, višak se ispljune, to omogućuje da djeca četkaju zube oko stola, da odgajateljica vidi što rade s četkicama, ne da se mačevaju nego da četkaju zube, i omogućava da se može organizirati četkanje zubi u svakom vrtiću bez obzira kakvi su uvjeti.

Prema međunarodnom istraživanju o ponašanju učenika, u dobi od 15 godina 57 posto učenika i 77 posto učenica peru zube dva i više puta dnevno.

– Po tim podacima smo 2018. godine bili oko sredine u odnosu na 45 zemalja uključenih u istraživanje, no rastu nam podaci, iz godine u godinu sve je veći udio onih koji četkaju zube, tako da očekujemo da ćemo 2022. godine kada budu podaci od ostalih zemalja biti još bolje pozicionirani. Istraživanje provodimo od 2002. godine, od tada do danas porastao je broj onih koji četkaju zube za 10 do 20 posto.

Situacija među odraslima je nešto drugačija, naime, starija populacija ima slabije razvijene navike četkanja zubi.