Tjelesna aktivnost od najranije dobi utječe na dužinu i kvalitetu života

Tjelesna aktivnost i zdravlje naziv je međunarodne konferencije koja se od 24. do 27. lipnja održava u Hrvatskoj, a na kojoj će cijenjeni svjetski stručnjaci predstaviti najnovije rezultate istraživanja o utjecaju tjelesne aktivnosti na zdravlje tijekom cijelog života

Foto: Ilustracija

Tjelesna aktivnost predstavlja jedan od temeljnih uvjeta za normalan rast i razvoj od najranije dobi te pridonosi očuvanju i unapređenju zdravlja tijekom cijelog života. Redovitim tjelesnim aktivnostima potičemo rad mišića i njihovu pravilnu funkciju primarno zaduženu za zdravlje lokomotornog sustava.

Koliko je tjelesna aktivnost važna za očuvanje zdravlja govori i zastrašujuć podatak da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upravo neaktivnost smjestila na 4. mjesto rizičnih faktora koji uzrokuju smrt u svijetu, a veliki dio tih smrti može se prevenirati ili spriječiti.

Prema podacima znanstvenih studija čak 48% muškaraca i 52% žena nedovoljno je aktivno. Kada u ovim podacima oduzmemo osobe koje redovito tjelesno vježbaju tri do četiri puta tjedno brojka raste na 88%, a činjenica je da čak 91% je onih koji neredovito vježbaju i nisu aktivni više od 5 dana u tjednu. Nevjerojatno djeluje podatak da je danas u svijetu čak 42 milijuna djece mlađe od pet godina prekomjerno teško ili pretilo te ukoliko se sadašnji trendovi nastave, procjenjuje se da bi ih do 2025. godine moglo biti oko 70 milijuna.

Tjelesna aktivnost i zdravlje naziv je međunarodne konferencije koja se od 24. do 27. lipnja održava u Hrvatskoj, a na kojoj će cijenjeni svjetski stručnjaci predstaviti najnovije rezultate istraživanja o utjecaju tjelesne aktivnosti na zdravlje tijekom cijelog života.

Ugledne goste predvodi prof. James Skinner, počasni član Međunarodnog saveza kineziologa (IASK) i profesor na američkom Indiana Sveučilištu. Skinner će na ovogodišnjoj konferenciji predstaviti rezultate usporedbe utjecaja tjelesne aktivnosti na žene i muškarce te otkriti koji različiti faktori imaju veliku ulogu kod uspješne zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti kod žena, a koji kod muškaraca. Američkom stručnjaku pridružit će se i prof. Han C G Kemper s nizozemskog Sveučilišnog medicinskog
centra i Instituta za istraživanje zdravlja. On će sudionicima konferencije predstaviti utjecaj tjelesne aktivnosti na razvoj djece, gustoće i čvrstoće njihovih kostiju te zdravlja od najranije dobi i tijekom cijelog života.

Tijekom konferencije, uz brojna druga predavanja uglednih stručnjaka održat će se i zanimljive radionice ključne za razmjenu i stjecanje novih znanja u ovom području. Članovi Hrvatskog Kineziološkog saveza ostvaruju popust za sudjelovanje dok one zdravstvene struke Hrvatska liječnička komora boduje s 12 bodova za dolazak te 18 bodova za predavanje na konferenciji.

Međunarodna konferencija Tjelesna aktivnost i zdravlje održava se u Poreču u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sveučilišta u Novom Sadu, a pod znanstvenim pokroviteljstvom Međunarodnog saveza kineziologije (International Association of Sport Kinetics). Partneri konferencije su Odsjek za kineziologiju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, FIEP Europe i Hrvatski Kineziološki savez.