Tjedan dana u znaku velikana Miroslava Krleže

Autor: Mateja Vukmirović 6/30/2015 14:46

Od 2. do 7. srpnja na Krležinom Gvozdu održat će se tradicionalni 4. Festival Miroslav Krleže. Osim predstava, pripremljena je izložba Krležina ostavština, zatim Pismo iz Koprivnice kao putujuće izvedbeno događanje vlakom do Koprivnice te već tradicionalni programi – Razgovori u Krležinom vrtu i Doručak kod Krleže, dok je središnja tema ovogodišnjeg izdanja Festivala ljubav i smrt.

– Ovogodišnji Festival je u znaku Krležinog ranog teatra. Festival ćemo otvoriti premijerom koju režira legendarni redatelj Georgio Paro. To je prvi Krležin tekst kojeg je napisao 1913. godine, a objavljen je godinu kasnije – objasnio je utemeljitelj Festivala Miroslav Krleža Goran Matović koji je najavio i spektakularno zatvaranje Festivala i to predstavom Kerempuh i smrt koja prikazuje djelo Zlatka Boureka.

– Krleža mi je dopustio da iz materijala cijele knjige balada napravim montažu. Tako je nastao film koji je preveden na više jezika. I danas su te balade veoma značajne – kazao je Bourek.

Festival Miroslav Krleža na nepunih tjedan dana oživjet će uspavani Medveščak.

– Ne bih ja bio ja da uz čestitke organizatorima ne priznam i svoj poraz, a to je da nismo do sada vladali ovim cijelim prostorom – rekao je Milan Bandić najavivši kako će gradske vlasti uložiti značajne napore kako bi oživjela adresa Krležin Gvozd 23 i bila mjesto susreta građana tijekom cijele godine, a ne samo u srpnju kada se održava festival u čast ovom velikom hrvatskom književniku.