Počinje borba za zagrebački SDP: Tito moli Etlingera da mu vrati Trg

Kada je Dominik Etlinger danas na svom Twitter profilu objavio svoju kandidaturu za predsjednika zagrebačkog SDP-a, Tito mu je brzo replicirao: "Samo mi Trg vrati!"

Dominik Etlinger

Dominik Etlinger odlučio je spasiti zagrebački SDP od potpune propasti. Nekoć najjača stranka u metropoli, danas to više nije. Na lokalnim izborima nisu čak ponudili ni svog kandidata, već su podršku dali Anki Mrak – Taritaš. U Skupštini su njihovi zastupnici od većine spali na “manjinu”. Zajedno s partnerima među kojima su bili HNS, HSS, HSU, Naprijed Hrvatska i SU osvojili su 13 mjesta. Sada ni njih 13 međusobno neće djelovati skupa. Nakon što je HNS ušao u koaliciju s HDZ-om na nacionalnoj razini, iz te stranke izlaze Anka Mrak – Taritaš, Sonja Konig i Stanko Kordić koji će osnovati svoj klub.

Stoga se s pravom postavlja pitanje kakvu uopće SDP ima budućnost u Zagrebu i može li uopće Dominik Etlinger ponuditi to spasonosno rješenje. Njegov protukandidat na unutarstranačkim izborima koji će se održati na jesen bit će Rajko Ostojić. Etlinger je s jedne strane mlađi, energičniji, pokazao se kao u prošlom sazivu Gradske skupštine jednim od najaktivnijih zastupnika, ne samo iz Kluba SDP-a, već općenito. Ostojić je pak bio ministar, no kada je u pitanju Zagreb, na lokalnim izborima 2013. u koje je gurnut kao kandidat SDP-a za gradonačelnika, nije polučio sjajan rezultat. Hoće li još netko ući u arenu i pomrsiti karte ovoj dvojici, pokazat će tjedni pred nama.

Tko god nasljedi fotelju Davora Bernardića u Praškoj, imat će puno posla. Članstvo i simpatizere treba ponovno motivirati, pojačati rad na terenu i vratiti nekadašnje utvrde SDP-a. Naime, “crveni” su vlast izgubili i u brojnim vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Za kraj, važno je napomenuti da se u novog predsjednika SDP-a pouzdaje i Josip Broz Tito. Naime, kada je Dominik Etlinger danas na svom Twitter profilu objavio svoju kandidaturu za predsjednika zagrebačkog SDP-a, Tito mu je brzo replicirao: “Samo mi Trg vrati!”