ODGOĐENO: The Blind Run 3 u Samoboru

ODGOĐENO ZBOG KIŠE!

Na području bivše vojarne u Samoboru (ulica Savke Dabčević Kučar), u subotu 15. listopada, s početkom u 11:00 sati održat će se utrka „The Blind Run 3“. Ovaj humanitarni projekt organizira Udruga Djeca za bolji svijet iz Samobora, a namijenjen je osobama svih životnih dobi kako bi se podigla senzibilnost zajednice za osobe koje imaju problema s vidom te ih se uključilo u sve segmente društva.

„The Blind Run“ projekt, koji bismo na hrvatski jezik preveli kao „Utrka naslijepo“ zamišljen je kao utrka, odnosno šetnja u kojoj sudjeluju slijepe i slabovidne osobe, ali i osobe koje nemaju problema s vidom. “Osobe koje sudjeluju u utrci rutu prolaze u paru s drugom osobom. Ako će se utrci priključiti par od dvije osobe koje nemaju problema s vidom, jedna će od njih tada morati staviti maskicu za oči. Uvjet je da barem jedna osoba koja šeta ili trči u paru s drugom nema mogućnost vidjeti kamo se kreće. Parovi će biti povezani vezicom kako bi se kvalitetnije kretali i snalazili u prostoru. Kotizacija za utrku se ne naplaćuje, a prilozi su dobrovoljni. Sav novac koji tako prikupimo ide za Hrvatski savez slijepih”, poručuju iz Udruge Djeca za bolji svijet iz Samobora

Pravila utrke
Osobe koje se 15. listopada priključe projektu „The Blind Run“ mogu trčati ili hodati u paru. Dužina kruga je cca 800 metara. Broj krugova koji su prolaznici prošli unutar jednog sata donijet će i pobjednika utrke/šetnje. Za svaki prehodani ili pretrčani krug svaki par osigurava određeni iznos novca koji će od strane sponzora biti uplaćen Hrvatskom savezu slijepih. Za one koji neće sudjelovati u šetnji/utrci bit će organizirano upoznavanje sa psima vodičima, razne igre tijekom kojih će s prekrivenim očima morati odgonetnuti koji predmet drže u ruci ili će morati precizno prelaziti poligon, upoznavanje s Brailleovo pismo a sve kako bi se svi senzibilizirati s osobama koje ne vide. Svi koji se priključe ovom projektu u subotu dobiti će medalju i prigodne nagrade. Očekujemo oko 500 natjecatelja. Mišljenja smo da bi medijsko podržavanje jedne takvog događaja imalo mnogostruke koristi kako za slijepe i slabovidne osobe tako i za podizanje empatije šire zajednice s svakodnevnim izazovima koje imaju slijepe osobe. Dodatno to bi sigurno rezultiralo i s pokretanjem više sličnih projekata u budućnosti.

Sve aktivnosti Udruge Djeca za bolji svijet možete pogledati na društvenim mrežama Udruge. (LINK)