‘Teški Irci’ u izvedbi novosadskih glumaca

Ljepotica iz Leenanea

Autor: Maja Gujinović 12/28/2009 15:42

Predstavom ‘Ljepotica iz Leenanea’ na tekst najznačajnijeg irskog pisca, Martina McDonagha, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada gostuje u kazalištu ‘Gavella’.

‘Ljepotica iz Leenanea’ premijerno je izvedena u Town Hall Theatru u Galwayu u Irskoj, a samo mjesec dana kasnije u Royal Court Theatru u Londonu nakon čega su uslijedila mnogobrojna priznanja, između ostalih i nagrada kritike – ‘Tony Award Critics’, koja su mladom piscu na početku karijere reprezentativna preporuka. Okvir za dramu je priča o užasu ostanka Iraca na siromašnim imanjima, u tijesnim kamenim kućicama ali i o nemogućnosti bijega u svijet gdje uvijek ostaju ‘zajebani Paddyji’, kako ih pogrdno zovu Englezi.

Suradnja kazališta potpisana u veljači

U predstavi, pored redatelja Boris Isakovića, igraju Jasna Đuričić, Ksenija Martinov – Pavlović i Marko Savić, dramaturg je Aleksandar Milosavljević, scenograf Geroslav Zarić, a kostimografkinja Marina Sremac. Predstava se održava uz potporu Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine s kojima je kazalište ‘Gavella’ u veljači ove godine potpisalo sporazum kojim predstavnici srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj značajno participiraju u troškovima gostovanja predstava iz Srbije.

‘Ljepotica iz Leenanea’ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada gostuje u kazalištu “Gavella” u utorak, 29. prosinca u 19,30 sati.