Bandić je za govora bio nesiguran i razočaran

Predsjednički kandidat Milan Bandić zadobio je pljesak svojih pristaša

Autor:: Filip Kordić 12/28/2009 15:12

-.--.-– Sinoćni govor Milana Bandića nakon objave službenih rezultata bio je sve samo ne pobjednički – rekla nam je Ljiljana Buhač, stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju analizirajući snimku i fotografije Bandićevog sinoćnjeg govora.

Milan Bandić je, podsjetimo, nekoliko minuta iza ponoći održao je možda i najoštriji politički govor u svojoj karijeri. Po prvi puta je otvoreno napao Zorana Milanovića i cijelu bivšu stranku.

Iako je djelovao na prvi pogled odlučno, Ljiljana Buhač tvrdi da je Bandić svojom neverbalnom komunkacijom odavao drugu sliku.

– Na Bandiću je bilo vidljivo nazadovoljstvo i razočaranje. Držao se ukočeno i činio je minimalne pokrete rukama i tijelom. Bilo je očito da mu je samopouzdanje poljuljano – komentira Buhač.

Prisjeća se i Bandićevog govora prije nekoliko mjeseci kada je pobjedio na lokalnim izborima.

– Nakon zadnje pobjede Bandić je zračio samopouzdanjem i zadovoljstvom. To nikako nije bio slučaj na sinoćnjem govoru. Ovo nije isti Bandić koji je četiri puta pobijedio na lokalnim izborima. Bandić je sinoć netipično zastajkivao u govoru, što me je na nagnalo da zaključim da je u jednome trenutku čitao sa papira – kaže Buhač.

No, Bandić, svjedočili smo i sami nije čitao sa papira. Buhač je to naknadno isto shvatila.

– Kasnije kada sam prevrtila snimku vidjela sam da to ipak nije slučaj, ali tekst je definitivno bio naučen. Način dolaska u izborni stožer dodatno je naglasio nesigurnost predsjedničkog kandidata.

-.-Martina Horvat-.-Miu Begović i Ivu Majoli od srca je nasmijao Milan BandićNa početku govora, komentira Buhač, Bandić se držao suzdržano i neuvjerljivo.

– Činilo se kao da govori sam sa sobom. Izrazom lica i osmjehom pokušao je iskazati zadovoljstvo, ali bilo je očito kako je osmjeh lažan, a izraz lica više bolan nego veseo – dodaje Buhač i nastavlja:

– Govor tijela odavao je veliku kontrolu i činilo se da će svaki tren puknuti po šavovima. Kako se bližio kraju svojega govora postajao je sve nemirniji. Kada je prozvao Josipovića da je Milanovićev pijun naglo je povisio ton glasa, zadrhtale su mu ruke i suzile se oči. Jasno se mogla isčitati ljutnja na njegovu licu jednom kada je podigao onaj daljinski upravljač – pronanalizirala nam je Ljiljana Buhač