SVJETSKI DAN HIPERTENZIJE: Zagrepčani će imati priliku obaviti osnovne preventivne pretrage

U četvrtak, 19. svibnja od 9 do 12 sati stručnjaci NZJZ građanima će omogućiti mjerenje tlaka, razine glukoze u krvi, kao i analizu tjelesne mase te liječničko, nutricionističko i kineziološko savjetovanje.

FOTO: Pixabay

Svjetski dan hipertenzije obilježava se 17. svibnja i riječ je o tradiciji koja se održava još od 2005. godine, a koju je inicirala Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije. Ove godine, kao i prethodnih, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ svojim će javnozdravstvenim aktivnostima obilježiti ovaj dan.

U četvrtak, 19. svibnja od 9 do 12 sati stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo građanima će omogućiti mjerenje tlaka, mjerenje razine GUK-a (glukoze u krvi), kao i analizu tjelesne mase te liječničko, nutricionističko i kineziološko savjetovanje.

Svi zainteresirani, pozvani su u četvrtak 19. svibnja od 9 do 12 sati doći na adresu Mirogojska cesta 16 na „Dan otvorenih vrata“ Centra za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije, građani će imati priliku obaviti osnovne
preventivne pretrage, zahvaljujući kojima će moći prevenirati bolesti opasne po zdravlje pojedinih organskih sustava, kao i cijelog organizma. Isto tako, građani kojima se ustanove povišeni rezultati nalaza, dobit će smjernice za daljnje pretrage na koje ih njihov odabrani liječnik obiteljske medicine treba uputiti.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije jest osvijestiti populaciju o ovoj vrlo učestaloj bolesti, kao i rizicima koje ona sa sobom donosi, ali i načinima njene prevencije.