Sveti Duh najveći gubitaš među gradskim bolnicama

Bolnica Sveti Duh

Autor: 4/26/2010 19:56

-.-Boris Šćitar/PIXSELL-.-Mladen Bušić, ravnatelj bolnice Sveti DuhOd 20 zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Grad Zagreb, pola ih posluje pozitivno, a druga polovica stvara gubitke. Od gubitaša, četiri bolnice i jedan dom zdravlja stvaraju veće dugove, dok dugovi ostalih pet ustanova nisu toliko alarmantni. Najveći gubitaš je bolnica Sveti Duh, kojoj dospjele obveze iznose 46 posto ukupnih obveza zbog čega je ugrožena likvidnost te bolnice.

O stanju u bolnicama, ali i ostalim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Grad Zagreb raspravljalo se na tematskoj sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo. Predsjednik odbora, SDP-ovac Miran Martinac, navodi kako su zatražili od Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje da im se dostave ovi podaci kako bi mogli spriječiti nelikvidnost zdravstvenih ustanova.

– Moramo preventivno djelovati kako se ne bi doveli u situaciju da zdravstvene ustanove ne mogu plaćati svoje račune – kazao je Martinac i nastavio:

– Te dugove na kraju bi morao platiti Grad, budući da je osnivač tih zdravstvenih ustanova.

Zdravstvene ustanove ne mogu trošiti više od dopuštenog

-.-Photo: Marko Prpic/PIXSELL-.-Miran Martinac, predsjednik Odbora za zdravstvoMartinac ističe da sve bolnice i domovi zdravlja moraju prihvatiti činjenicu da mogu potrošiti samo onoliko koliko im dopusti Ministarstvo zdravstva i HZZO.

– Ne može se trošiti više od dopuštenog po cijenu povećanja lista čekanja – kazao je Martinac.

Odbor je naložio ravnateljima zdravstvenih ustanova da naprave očitovanje o poslovanju i da te izvještaje dostave upravnim vijećima. Nakon toga upravna vijeća morat će napraviti sanacijske programe.

Na kraju su odbornici zadužili Gradski ured za zdravstvo i branitelje, kao i njegovog pročelnika Zvonimira Šostara, da rigoroznije kontroliraju zdravstvene ustanove, te da o njihovom financijskom stanju jednom godišnje izvještava taj odbor.