Sve više zagrebačkih umirovljenika želi raditi na pola radnog vremena

Bez da su izgubili stečenu mirovinu, u Zagrebu je na pola radnog vremena zaposleno 5.500 umirovljenika.

FOTO: Pixabay

Početkom 2019. godine, mirovinskom je reformom umirovljenicima omogućeno zapošljavanje na pola radnog vremena, bez da gube isplatu stečene mirovine. Mnogi su tu pogodnost odlučili i iskoristiti.

“Zaposleno je preko 5.500 umirovljenika na razini Grada Zagreba. Najčešće rade u djelatnostima trgovine na veliko i malo, u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, na poslovima ugostiteljstva i turizma, te stručnim, adminitrativnim i znanstvenim poslovima”, rekla je Marija Halić, predstojnica Područne službe Zagreb u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Umirovljenici se mogu izravno javiti poslodavcima.

“Pomoć pri zapošljavanju nudi HZZ u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji na način da se umirovljenici mogu prijaviti u evidenciju Zavoda za zapošljavanje sa statusom tražitelj zaposlenja. Prijavu mogu obaviti osobnim dolaskom na info pult ili mailom. Potrebni su dokumenti da se vidi koja je stečena razina obrazovanja. Nakon prijave u evidenciju, osobu koja se prijavila kontaktira savjetnik za zapošljavanje te dogovaraju sastanak. Na tom sastanku prikupljaju se informacije koje su bitne pri zapošljavanju, koji su interesi, koji bi posao radili itd.”, objasnila je Halić.

Značajan je i interes poslodavaca za zapošljavanje umirovljenika.

“Riječ je o osobama koje su stručne, imaju određenu životnu mudrost, raspoložive su za posao, pridonose razvoju pozitivnog okruženja”, kazala je Halić.

Dokaz tome je i gospođa Ljiljana koja je u mirovini od prošle godine. Iskustva ima napretek, a još više, kako kaže, želje i volje za raditi.

“Osjećam puno energije, imam puno slobodnog vremena, imam i gradski vrt i planinarim i vozim bicikl, ali mislim da sa svojim iskustvom mogu još uvijek pridonijeti. Ovo radno vrijeme na četiri sata mi apsolutno odgovara”, poručila je umirovljenica Ljiljana Stefanovska.

A odgovara i razvoju jedne pozitivne klime u cijeloj zajednici, ali i njihovu zdravlju, što je za treću životnu dob vrlo važno.