Sve je spremno za fašničku bajku

U subotu, 19. veljače, održat će se i Srakotrk

Pod sloganom “Fašnička bajka srcem se lajka“ u Samoboru u petak, 18. veljače počinje 196. Samoborski fašnik.

Nakon godine dana mirovanja, ove se godine Samoborski fašnik vraća u svom živom prepoznatljivom stilu.

Ključeve grada od gradonačelnice Petre Škrobot i njenog zamjenika Petra Burića fašnički vlastodršci preuzet će, u 19 sati, na glavnoj pozornici na središnjem samoborskom Trgu i vladat će sve do utorka 1. ožujka.

Princ Fašnik, Princeza Sraka, Fiškal i Sudec najavili su da su spremni za preuzimanje vlasti i suvereno vladanje pod svojim pravilima i zakonitostima.

Nakon proglašenja Slobodne Fašničke Republike publici će se predstaviti samoborski srednjoškolci iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole, a potom sljedi koncert Joleta.

Fašničke spelancije i u dane vikenda donose pregršt zabave i veselja, za male i velike.

Subotnje prijepodne bit će u znaku dječjeg fašnika, jer u 11 sati kreće povorka samoborskih osnovnih škola, a sudjeluju: OŠ Samobor, OŠ Rude, OŠ Mihaela Šiloboda i OŠ Milana Langa. Svi oni vrijedno su, uz pomoć svojih učitelja, pripremali kostime koje jedva čekaju pokazati publici.

Za veselu atmosferu i ove će se godine pobrinuti brojni ulični zabavljači, bubnjari, Sraka i srakice, Rudek Strašni, pantomimičari, mađioničar Japa, brojni dječji zborovi, plesači i mnogi drugi koji uživaju biti dio samoborskog fašničkog veselja.

Osim na središnjem samoborskom Trgu program za djecu u obliku dječjih predstava, edukativnih radionica i zabavnih igara odvijat će se i na Trgu Matice hrvatske (Trg srakinih mališana), dok će se na klizalištu pored kina održavati igre na ledu.

U subotu, 19. veljače, održat će se i Srakotrk, tradicionalno kostimirano natjecanje u orijentacijskom trčanju, koje svake godine privuče velik broj sudionika.

Druge fašničke subote, 26. veljače tijekom prijepodneva predstavit će se mališani iz dječjih vrtića Mali prijatelji, Potočić, Osmijeh, Dječji grad, Izvor i Grigor Vitez, a kao i prve fašničke subote, bit će tu ponovno dječji zborovi, plesači, cirkusanti, mađioničari i brojni drugi zabavljači.

U Samobor na fašnik svake godine rado dolaze maskirane skupine iz raznih krajeva Hrvatske i susjedne Slovenije. Ovogodišnji gosti svoje će maske predstaviti tijekom obje fašničke subote u poslijepodnevnim satima.

Fašničke nedjelje i ove su godine rezervirane za mjesne odbore i gradske četvrti koji će pokazati sve ono što su pripremali mjesecima, od bogatih i originalnih kostima do uvježbanih nastupa tijekom kojih redovito na satiričan način obrađuju aktualne društvene i političke teme. U ovogodišnjem Samoborskom fašniku sudjeluju: MO Celine, MO Konšćica, MO Rakov Potok, MO Klake, MO Hrastina, GČ Južno naselje i MO Rude.

Mjesni odbori Celine, Konšćica i Rakov Potok u nedjelju će biti i u Taboru na Trgu kod pošte, a pridružit će im se i MO Farkaševec.

Od glazbenih izvođača na Samoborskom fašniku nastupit će u subotu, 19. veljače Psihomodo Pop, u nedjelju 20. ožujka Gazde, u petak, 25. veljače Hladno pivo, u subotu 26. veljače Mladen Grdović, a u nedjelju 27. veljače, Klapa Cambi. Zadnji dan Fašnika, na pokladni utorak, 1. ožujka koncert će održati Gibonni. Svi koncerti, osim nedjeljnih koji su na programu od 16:30 sati, počinju u 20 sati.

Zabava je zagarantirana za sve koji odluče posjetiti Slobodnu fašničku republiku, a detaljan program potražite na stranici www. samobor.hr te na društvenim mrežama organizatora programa, Grada Samobora i Turističke zajednice.