Svake godine 25 000 Hrvata doživi moždani udar

Autor: Matea Knezović FOTO: PrtScr JabukaTV 10/31/2016 11:14

Moždani udar u Hrvatskoj nalazi se na visokom drugom mjestu po smrtnosti, te predstavlja važan javnozdravstveni problem. 

– Prema nekim procjenama u Republici Hrvatskoj od moždanog udara oboli oko 25 000 boloesnika. Od toga na žalost oko 7 500 umre, 8 000 ostanu invalidi a oko 8 000 pacijenata se dobro oporavi. Na žalost mi nemamo registar obojelih od moždanog udara jer je taj broj sigurno i veći jer velik broj naših sugrađana ne dođe doktoru – ispričala je prof.dr.sc Vanja Bašić Kes, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Sestre milosrdnice. 

Upravo se zbog tog razloga na Svjetski dan moždanog udara kampanjom pod nazivom Suoči se s činjenicama: Moždani udar može se liječiti želi osvijestiti javnost o mogućnostima prevencije, čimbenicima rizika, simptomima, odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi i rehabilitaciji. 

– Ovom kampanjom zapravo se želi staviti naglasak da se moždani udar može izliječiti, jer se još uvijek smatra fatalističkom bolešću koja pogađa starije i uzrokuje smrt. Međutim, to ne mora biti tako. Danas postoje suvremene metode liječenja – objasnila je dr.med. Verica Kralj, voditeljica Odsjeka za srčano-žilne bolesti HZJZ-a. 

Iako moždani udar najčešće pogađa stariju populaciju sve je učestaliji i kod radno aktivnog stanovništa. Stoga, kako bi donekle zaustavili ovu opaku bolest potrebno je prvo mijenjati navike lošeg života. 

– Postoje čimbenici na koje možemo i na koje ne možemo utjecat. Ne možemo utjecati na spol i na genetiku. Ali možemo utjecati na čimbenike poput krvnog tlaka, pušenja, soli, šećera i šećerne bolesti. Pacijentice koje boluju od migrena,a puše i uzimaju kontraceptive su pod velikim rizikom od moždanog udara – dodala je prof.dr.sc Vanja Bašić Kes. 

Suvremeni i ubrzani način života uz puno stresa također je jedan od uzročnika ove bolesti, a tome svjedoči i primjer našeg gradonačelnika Milana Bandića. 

– Prije 13 godina i 4 mjeseca su me odvezli u bolnicu. Ja sam dobio moždani udar na poslu jer sam radio do 16h. Dobio sam ga u 12 al me počelo oko 16 gušit. Ne sjećam prvih 8 dana nakon moždanog udara jer sam bio u komi, nisam mogao gutat, govorit ni hodat. Nakon 46 dana sam igrao košarku u Krapinbskim toplicama – prisjetio se Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba. 

Važno je napomenuti da je liječenje moždanog udara moguće ako se reagira odmah, a terapija primjeni unutar prva 3 sata, jer izgubljeno vrijeme znači i izgubljene moždane funkcije.