Sv. Klara ostaje bez jedinog poštanskog ureda

S prvim danom veljače, stanovnici Sv. Klare ostali su bez još jednog objekta. Naime, zatvorio se poštanski ured u njihovom naselju, što uvelike brine oko 18.000 stanovnika koji tamo žive

Svi koji su se zaputili u poštanski ured u Sv. Klari, mogli su naići na samo jedno- zatvorena vrata.

– Došao sam podići mirovinu, a vidim da je zatvoreno. Očito više ne rade, najbliže mi je Remetinec. Što reći? Žalosno – komentirao je umirovljenik Vlado Jurjan.

Na vratima poštanskog ureda u Mrkšinoj ulici stoji obavijest kako će građani, od sada, sve usluge moći obavljati u najbližim poštanskim uredima u Sigetu, Sloboštini, te Aveniji Većeslava Holjevca.

– Mi smo u Vijeću Mjesnog odbora dobili dopis od Uprave Hrvatske pošte, da se ured zatvara zbog ekonomske neisplativosti. Radi se o naselju od 18.000 stanovnika, u kojem poštanski ured funkcionira već 50 godina, a oni su odjednom, kao nekakva multinacionalna kompanija, procijenili da se to više ne isplati. Smatram ih društveno neodgovornim i socijalno neosjetljivim jer nam ukidaju mogućnost poštanskih i svih drugih usluga – izjavio je Ivan Iličić, vijećnik MO Sv. Klara.

Iz Uprave Hrvatske pošte odgovorili su kako se radi o tvrtki u državnom vlasništvu, koja se financira isključivo vlastitim poslovanjem, pa je važno da vode računa o optimiziranju rada poštanskih ureda prateći pritom potrebe korisnika na određenom području, a temeljitim analizama utvrđeno je da spomenuti ured ne opravdava postojanje. Radi se o malom poštanskom uredu s jednim šalterom, ističe Iličić, te dodaje da ako oni smatraju da im je to financijski neisplativo, Mjesni odbor predlaže alternativna rješenja.

– Mi imamo poluprazne prostorije u Mjesnom odboru, koje možemo staviti za njihove potrebe u funkciju, simbolički za jednu kunu i tako sačuvati poštanski ured, ako oni budu imali volje da riješe taj naš veliki lokalni problem – dodaje Iličić.

Svoje nezadovoljstvo i ljutnju građani nisu skrivali. Osim spomenutog, smeta im što njihovo naselje nema ni ostalih sadržaja.

Nema ni vrtića, ni igrališta, mesnice, a sad čujem da se ukida i poštanski ured. To je stvarno žalosno – dodao je Dragan Majetić, stanovnik Sv. Klare.

– Postali smo jedno provincijsko naselje, svega par kilometara udaljeno od zagrebačke katedrale, što je stvarno jadno i tužno te ne daje dobru sliku ovoga društva. Mladi mogu gledati samo negativne posljedice svega i odlaziti u inozemstvo pošto im ovdje ne pružamo osnovne uvjete za život. Amerikanci su prije 50-ak godina išli na Mjesec, a nama se zatvara jedini poštanski šalter u 21. stoljeću – rekao je Iličić.

Ova odluka najviše će utjecati na sugrađane starije životne dobi, koji preko poštanskog ureda plaćaju račune i podižu mirovinu, a obavljanje istih djelatnosti sad će morati vršiti u obližnjim naseljima.