Stručnjak za obnovu: Ljudi na svoju ruku žbukaju pukotine, Tomašević: Osnovat ćemo ured za obnovu!

Zgrade bi se i energetski obnovile, kao i komunalna infrastruktura u centru grada, koja je za Tomaševića zastarjela

tomašević

Obnova Zagreba nakon potresa bit će najveći izazov za onoga koji se u ponedjeljak ustoliči u Gradskoj upravi. Sanaciju čeka 25 tisuća zgrada, a za obnovu je prijavljeno svega jedna petina zgrada- što je za Tomislava Tomaševića poraz i Grada i države.

-Osnovat ćemo Ured za obnovu, u njega ćemo prebaciti administrativce i pravnike iz drugih ureda gdje su manje potrebni. Oni bi ljudima pomogli pri predaji dokumentacije i obilazili teren i time ubrzali obnovu- najavio je Tomislav Tomašević.

Još uvijek čekajući obnovu, stanari su sami prionuli sanaciji, no ugledni stručnjak za obnovu tvrdi- napravili su time više štete nego koristi.

almesberger-Ta sanacija se sastoji od obnove žbuke, pukotina ostaje, nju zatvore knaufom, ali pukotina ostaje. Vidio sam i gdje na trećim i četvrtim katovima ojačavaju drvene konstrukcije s betonskom konstrukcijom koja je nekoliko puta teža, a u slučaju novog potresa, to je gora opcija – izjavio je Dario Almesberger, inženjer i stručnjak za obnovu.

Zgrade se, dodaje Tomašević neće vraćati u prvobitno stanje, nego će se protupotresno ojačati kako bi podnijele i veće potrese. No, pitanje je kako će se to uskladiti s konzervatorskim i ostalim zahtjevima.

– Trebalo bi se mijenjati na razini zakona, nije dobro da je pet institucija u zakonu navedeno za različite aspekte obnove. Treba nam jedna institucija koja će donositi odluke, a ne da komunikacija sporo ide između institucija i da si međusobno prebacuju odgovornost. Na razini Grada to možemo napraviti i to će biti dio preustroja Gradske uprave – rekao je Tomašević.

Obnovu će vršiti domaće tvrtke.

-Najavili smo već natječaje za okvirne sporazume, odabrali bi veći broj tvrtki za projektiranje i izvođenje radova i time standardiziramo cijene radove te ćemo imati bržu obnovu jer nećemo morati za svaku zgradu praviti novu javnu nabavu – izjavio je Tomašević.

Zgrade bi se i energetski obnovile, kao i komunalna infrastruktura u centru grada, koja je za Tomaševića zastarjela. Tomašević je dodao i kako  ne misli dirati cijenu javnog prijevoza od četiri kune, a poticanjem najma stanova u centru grada za stanovnike Grada Zagreba, Tomašević želi smanjiti depopulaciju centra grada.