Štrajk upozorenja vozači autobusa najavili za 23. kolovoza, a 9. rujna obustavljaju prijevoz

Dva sindikata koja okupljaju 26 tvrtki sa 7000 zaposlenika u javnom linijskom prijevozu putnika autobusima, poslala su posljednje upozorenje.

Udruga hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika najavila je štrajk upozorenja za 23. kolovoza 2019. Kako kažu, situacija u javnom linijskom prijevozu je neizdrživa, a oni su pod pritiskom teške situacije na terenu.

“Rješenje je da se hitno sklope ugovori o javnim uslugama sa prijevoznicima, te da se time osiguraju radna mjesta i zadržavanje radnika, jer uskoro ćemo u suprotnome ostati bez radnika, linija, a na kraju i prijevoznika. Jedan od preduvjeta, a koji je već trebao biti ispunjen, je da se donese Pravilnik o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu, za koji je e-savjetovanje završilo 10. lipnja 2019., a koji još nije objavljen”, pojasnili su.

Dva sindikata koja okupljaju 26 tvrtki sa 7000 zaposlenika u javnom linijskom prijevozu putnika autobusima, o situaciji su informirali pismeno predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, kao i ministre Olega Butkovića, Zdravka Marića, Damira Horvata i Blaženku Divjak, ali odgovor do danas nisu primili.

“Molimo za hitan sastanak da Vlada RH odredi na koji način ćemo mi u skladu sa Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu dobiti ugovore o javnim uslugama do zakonom predviđenog roka od 30. studenog 2019. Svaka odgoda je neprihvatljiva”, upozorili su i najavili generalni štrajk, odnosno obustavu prijevoza za prvi dan nove školske godine, u ponedjeljak 9. rujna.