STOP BETONIZACIJI GRADA: Trešnjevčani pokrenuli peticiju kako bi spasili zelenu površinu

Borba za spas zelene površine, započela je i na Trešnjevci. Stanovnicima tog dijela grada, nije jasno koja je prenamjena jedne od rijetkih preostalih zelenih površina, na kojoj su radovi već u punom jeku

Ne betonizaciji svog kvarta, jasno su poručili i stanovnici Gradske četvrti Trešnjevka-sjever koji, od ljetos, pokušavaju doznati što se planira izgraditi na mjestu koje su nekoć zvali Munjarski put.

– Krajem osmog mjeseca došli su bageri i počeli su raditi pristupnu cestu. Početkom rujna, građani su se spontano okupili, došli su na ovu livadu i pitali su što se tu gradi, a nisu dobili nikakav odgovor. Prikupili su 250 potpisa, urudžbirali ih i podnijeli u Vijeće gradske četvrti. Tada se još mogao napraviti prijedlog izmjene GUP-a. Na prvoj sjednici Mjesnog odbora S.S. Kranjčević, 26. rujna, kao točka dnevnog reda stavljena je zaštita zelene površine Munjarskog puta i tada je sve krenulo – ispričala je Nevenka Blažević, vijećnica MO Silvije Strahimir Kranjčević.

Namjena površine između Trakošćanske ulice i Selske ceste, nikome nije poznata, a od nadležnih Gradskih ureda traže da se očituju o tome hoće li ona ostati u javnom interesu svih građana.

– Građani još uvijek ne znaju što će se točno graditi, pristupna cesta je napravljena, naknadno je ucrtana u katastar, prije nije postojao odvojak Munjarski put, a sada postoji. To je trasa stare pruge Samoborček, a nama je prirasla srcu. Nisam rođena Trešnjevčanka, ali volim ovu četvrt i dugo živim tu. Nemamo baš puno zelenih površina na prostoru cijele Trešnjevke – dodala je Blažević.

Građani su ujedinjeni te prikupljaju potpise, a zbog toga što livada spada pod četiri mjesna odbora, obratili su se Vijeću gradske četvrti, od kojeg traže sazivanja zbora građana.

– Tamo očekujemo da nam predstavnici Grada objasne što se ovdje zapravo događa, što je i ključni razlog zašto smo se i okupili kao građani u inicijativu. Na zboru ćemo predložiti nekoliko alternativnih rješenja, koja su svakako bolja od izgradnje ceste, jer je cesta izgubila svaki smisao gradnjom Krapinske koja je rasteretila prometno ovaj dio Trešnjevke. Ovdje se ne radi o probijanju i izgradnji ceste već o pogodovanju privatnim interesima- istaknuo je Krešimir Radielović, član Inicijative Samoborček.

Zbor građana trebao bi se održati do kraja veljače, a o točnom terminu građani će biti informirani putem letaka i plakata na Trešnjevci. Svi građani pozvani su da prisustvuju zboru kako bi iznijeli vlastite ideje.