MOJA DUGINA OBITELJ: Prva slikovnica za djecu u kojoj su likovi istospolni roditelji

Izašla je prva hrvatska slikovnica koja prikazuje život djeteta sa dva istospolna roditelja. Moja dugina obitelj naziv je slikovnice u kojoj mališani sa dvije majke ili dvoje očeva obavljaju uobičajene svakodnevne aktivnosti.

Izašla je prva hrvatska slikovnica koja prikazuje život djeteta sa dva istospolna roditelja. Moja dugina obitelj naziv je slikovnice u kojoj mališani sa dvije majke ili dvoje očeva obavljaju uobičajene svakodnevne aktivnosti

– Slikovnica je slikovnica kao i sve druge. To je priča o dvoje djece Roko i Ana koji imaju 4 godine i sa svojim roditeljima, dvije majke ili dva oca, obavljaju uobičajene aktivnosti. Ista je kao sve druge slikovnice, samo što su istospolni roditelji. To je jedina razlika – istaknuo je Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji.

– Ideja je došla spontano. Prvo smo htjeli otkupiti strane knjige, ali onda smo došli na ideju zašto ne bismo imali naš vlastiti hrvatski proizvod – Ivo Šegota, autor slikovnice.

Slikovnica je izazvala pozitivan interes javnosti, te je 500 primjeraka rezervirano i prije nego je slikovnica službeno objavljena. A besplatnu reklamu im je nenamjerno dala i jedna konzervativna katolička udruga koja ih je prozivala u medijima.

– Iznenadilo nas je zapravo, ali zbog njih smo na jedan negativan mail dobili 20 pozitivnih mailova – navodi Martinović.

Izdavanje slikovnice financiralo je Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Francuska je naime istospolne brakove legalizirala još 2003., a ovakvih publikacija već imaju nekoliko.

– Ovu akciju podržavamo zbog naše ideje o zajedničkim europskim vrijednostima. Hrvatska je sada dio Europske unije, te ovo nije institucionalna stvar teorije ili zakona, već stvar svakodnevne prakse. Zaintrigirao nas je ovaj vrlo konkretan projekt, ne kako bismo promovirali homoseksualnost, već poštovanje, različitost i toleranciju – tvrdi Guillaume Colin, ravnatelj Francuskog instituta.

Slikovnica se neće dijeliti u školama i vrtićima, a dobiti ju možete na zahtjev ili pak pregledati online.