HSLS PROTIV BANDIĆEVE ODLUKE O RAZVRSTAVANJU OTPADA: Odluka je u suprotnosti s glasanjem većine zastupnika

U utorak 30.siječnja gradonačelnik Milan Bandić predložit će zastupnicima Gradske skupštine dugoočekivanu odluku o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada. Iz HSLS-a tvrde kako je prijedlog ove odluke u suprotnosti sa 5.sjednicom Gradske skupštine gdje je većina zastupnika glasala drugačije. Ističu kako je naplaćivanje otpada po volumenu nepravično te bi značilo zadržavanje postojećeg stanja.

– Kao poseban nedostatak ove odluke ističemo odredbe po kojima će se naplata usluge prikupljanja za građane obavljati po volumenu posuda i broju odvoza. Iako ima zakonsko uporište. ovakav način naplate je nepravičan i ubiti znači zadržavanje postojećeg stanja. Naplata po volumenu, posebno u višestambenim zgradama, nije adekvatna jer se ne može nadzirati da li neko kućanstvo odlaže više ili manje od dodijeljenog udjela u zajedničkom spremniku. Također, naplata po broju minimalnih odvoza u višestambenim zgradama znači da se usluga može naplatiti kada su članovi kućanstva na odmoru izvan Zagreba i ne proizvode otpad. Predlažemo uvođenje vrećica odgovarajućeg volumena pri čemu se kupnjom vrećica ujedno plaća i usluga prikupljanja i odvoza. Druga alternativa je čipiranje posuda, tako da se može evidentirati kućanstvo ili osoba i tako pravilno naplatiti usluga – navode iz HSLS-a.

Iako se grad žuri kako bi zadovoljio rokove zacrtane odlukom na nacionalnoj razini, Zagrebu ipak nedostaje i vozila i spremnika.

– Odlukom je trebalo definirati i kriterije kućnog kompostiranja, no umjesto toga ona samo propisuje kažnjavanje građana koji ne predaju biootpad – tvrde u HSLS-u.