STOP asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici!

Stanovnici Donje Lomnice protive se izgradnji i puštanju u pogon asfaltne baze i betonare u blizini njihovih obiteljskih kuća, ali i u neposrednoj blizini aktivnog vodocrpilišta u užem vodozaštitnom području

– Čujte gospodo, hvala vam, ali to kaj mislite tu graditi – ne možete!

Dovoljno jasni i glasni bili su stanovnici prigradskog naselja Donja Lomnica i 2004. godine kada su asfaltnoj bazi rekli NE, međutim 2016. izdana je građevinska dozvola, a ubrzo su započeli i prvi radovi.

– Ovdje se obiteljske kuće nalaze desetak metara dalje od postrojenja. S druge se strane nalazi i otvoreno jezero koje je direktno povezano s izvorom pitke vode iz kojeg se opskrbljuju Velika Gorica, Turopolje i dio Zagreba – rekao je Michael Stepanić, član Inicijative STOP asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici.

Unatoč protivljenju, građani nisu uspjeli pronaći način kako zaustaviti izgradnju asfaltne baze, za što jednim dijelom krive i institucije.

– Institucije definitivno nisu odradile svoj posao, izignorirale su volju lokalnog stanovništva i pogodovale su stranom investitoru – izjavio je Michael Stepanić.

Između ostalog, navodi Stepanić, dio bi odgovornosti za ovu situaciju trebao snositi i Ured gradonačelnika Velike Gorice, Dražena Barešića.

– Barešić je još 2010. godine rekao da je obavio niz razgovora s austrijskim investitorom koji bi izgradio asfaltnu bazu na ovome području, međutim, da ona ovisi isključivo o volji mještana. Kao što i sami vidite, mještani su prevareni.

Iako je studija utjecaja na okoliš pokazala kako su svi parametri u redu, ona je navodno, prema mišljenju struke, loše napravljena.

– U međuvremenu je izgrađena autocesta, ali i novi terminal zračne luke koji je doveo do novog postotka zagađenja. Ti parametri nisu navedeni nigdje u studiji utjecaja na okoliš – izjavio je član Inicijative STOP asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici.

Pomoć je obećao i saborski zastupnik, Ivan Lovrinović.

– Ovdje je riječ o izrazito velikom izvoru zagađenja stoga ću dati sve od sebe da pomognem ovoj, hvale vrijednoj, inicijativi građana za zaštitu kvalitete života i zdravlja te raskrinkati sve umiješane u ovaj kriminal na štetu lokalne zajednice i njenih stanovnika.

Iz inicijative pozivaju sve građane da potpišu peticiju kojom se od Vlade Republike Hrvatske traži da se na dnevni red uvrsti točka o relokaciji asfaltne baze, a najavljen je i prosvjed na Markovom trgu ako se vlasti ogluše na njihov vapaj.