Stojak i Medved upozorili na preizgrađenost zapadnog dijela Zagreba: “Najnoviji primjer je gradnja stanova na Vrbanima”

"Kvartovi su zagušeni s lošom i nedovoljno kvalitetnom i zastarjelom infrastrukturom za tako veliki broj stanovnika", upozorio je Stojak.

FOTO: Ivan Novosel

Sve je više slučajeva u Zagrebu gdje se u pojedinim gradskim kvartovima grade nove velike stambene zgrade i blokovi, a koje istodobno ne prati i izgradnja prijeko potrebne gradske komunalne i prometne infrastrukture – vodovoda, odvodnje, kanalizacije, prometnica, kao niti planiranje dovoljno velikih vrtića, škola, ambulanata i parkova, upozorili su na to na današnjoj konferenciji za medije gradski zastupnik Tomislav Stojak i vijećnik MO Rudeš Krešimir Medved.

FOTO: Ivan Novosel

“Zašto se u pojedinim kvartovima, pogotovo na zapadnom dijelu grade veliki stambeni blokovi, a istovremeno se ne planiraju nove prometnice, nova i obnovljena odvodnja, nova kanalizacija? Zašto se ne planiraju vrtići i škole s dovoljnim kapacitetima za sve te nove stanovnike? Zašto se ne planiraju nove ambulante i domovi zdravlja? To su pitanja o kojima u budućnosti moramo ozbiljno razgovarati”, poručio je gradski zastupnik i naveo primjer lošeg planiranja razvoja grada.

“Na Vrbanima se planira gradnja više od 250 stanova na vrlo malom prostoru bez da se planira izgradnja nove popratne infrastrukture. Tamošnji vrtić je već sada premalen za svu djecu, a kako će tek biti nakon izgradnje tih 250 stanova. To je dokaz kako se sve radi stihijski i bez nekog dugoročnog plana. Ključno je pitanje kako uključiti građane u razvoj grada jer bez njihovog mišljenja, ništa nema smisla”, izjavio je Stojak.

FOTO: Ivan Novosel

Loš je primjer naveo i vijećnik Medved.

“Anina ulica je do prije 20 godina bila ulica s nekoliko desetaka kuća sa svojim okućnicama, a sada je to ulica s 20 novih objekata, koje više nisu stambene jedinice za jedno domaćinstvo već za desetak i više obitelji. Infrastruktura se nije mijenjala! Isto tako, Anina ulica nema nogostup. Svako jutro od 6.50 do 8.20 je kaos! Naime, ljudima, koji izbjegavaju Zagrebačku aveniju, ova ulica postaje jedna od glavnih prometnica prema gradu zbog čega djeca nisu sigurna na putu do škole”, istaknuo je vijećnik i spomenuo još jednom već dobro znani problem Rudeša s poplavama.

FOTO: Ivan Novosel

“Rudeš već godinama vodi borbu s poplavama zbog neadekvatne odvodnje. Krajnje je vrijeme da se nešto učini.”

FOTO: Ivan Novosel

Stojak je za kraj novinarima potvrdio da na nadolazeće lokalne izbore neće ići kao kandidat HNS-a.

“Što se tiče zagrebačkog HNS-a, ja sam u srpnju prošle godine podnio ostavku na mjestu predsjednika i ne planiram na idućim lokalnim izborima sudjelovati kao bilo kakav kandidat HNS-a, već kao nezavisni kandidat”, poručio je zastupnik.