Stipendije za mlade buduće obrtnike

Autor: Margarita Weisz 8/4/2015 9:56

Učenici koji upisuju srednju školu, a žele se obrazovati za deficitarna obrtnička zanimanja mogu aplicirati na stipendiju Ministarstva poduzetništva i obrta u iznosu od 750 kuna mjesečno.

Autolimar, automehaničar, bravar, dimnjačar, konobar, kuhar, slastičar, stolar, tesar sve su to zanimanja koja se pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje vode kao deficitarna, a s kojima se mladi ljudi ne bi trebali dugo zadržati na burzi.

– Moja poruka i roditeljima i djeci je da iskoriste ovu mogućnost. Ako se već nisu upisali u jesenskom upisnom roku učenici mogu upisati obrtničke škole jer radi se o zanimanjima koja pokazuju da je kasnije najlakše naći posao – rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Stipendijom će u 2015/16 godini biti obuhvaćeno tisuću učenika dok je od 2012. godine toliko učenika bilo stipendirano kroz tri školske godine.

– Idem u Školu za modu i dizajn završio sam za obućara. Svima bih preporučio da se prijave jer stipendija puno pomaže roditeljima pogotovo ako su slabijeg imovinskog statusa. Moja majka je samohrani roditelj i njoj je to bila velika pomoć – objasnio je stipendist Ivan Trbušić.

– Nama je jako važno da se djeca obrazuju za obrtnička zanimanja jer gradovi i manje sredine ne mogu funkcionirati bez obrtnika – zaključio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

Rok za podnošenje prijava je od 01. do 30. rujna, a ukupan iznos sredstava izdvojen iz proračuna za stipendije mladih obrtnika iznosi 9 milijuna kuna.