Šterc: U gradskoj upravi više nema Zagrepčana

Gradska uprava

Tekst:: Bojan Arežina 9/2/2010 22:14

Stjepan Šterc, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i predsjednik Gradske organizacije HSP-a, gostovao je u četvrtak na OTV-ovoj emisiji Svakodnevica, gdje je pričao o teškoj demografskoj i političkoj situaciji u Hrvatskoj, a pogotovo u Zagrebu.

Prema Štercu, situacija se ne može popraviti u par godina, već je potreban višegodišnji plan da se demografska situacija popravi. Smatra da bi se Hrvatska u demografskoj obnovi trebala osloniti na dijasporu, koja također može biti i nositelj gospodarskog oporavka. Međutim, tu se javlja problem odnosa Hrvatske i dijaspore.

– Ta veza koja je pukla između domovinske Hrvatske i dijaspore je iznimno štetna – rekao je.

Problem s kojim se Hrvatska suočava je i  seoskog stanovništva. Kako kaže Šterc, doživljen je totalni demografski slom.

-.-Tina Črnko-.-Usporeni razvoj zbog nedemokracije u strankama

– Cjelokupna ruralna područja izumiru – upozorava Šterc. Smatra da se model oporavka mora bazirati na regijama, što je slučaj i u Europskoj uniji.

Jedan od načina na koji se pokušao povećati broj stanovnika na selu bio je i stimuliranje mladih u sela, uz uvjet da ostanu ondje najmanje deset godina. Međutim, to nije uspjelo. Šterc naglašava kao je cijeli taj koncept jako složen, te ga moraju prihvatiti svi sustavi u državi da bi uspio.

Šterc je govorio i o političkoj situaciji u Zagrebu. Rekao je kako jedan od razloga loše političke situaciju leži u činjenici da su na ključna mjesta u Gradu iz političkih razloga dolazili ljudi bez iskustva s upravljanjem, do čega je doveo “potpuno nedemokratski način odlučivanja u strankama”. To je dovelo do vrlo usporenog razvoja u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj.

– To je posljedica potpuno neodgovarajućih kadrova koji su došli na važna mjesta – uvjeren je Šterc.

“Stranke su betonirane”

Međutim, dodaje i kako u državnoj upravi ima jako sposobnih ljudi, ali “oni moraju podnositi politički diktat svoj upravljačkog establishmenta”. Zbog toga je nemoguće da netko tko ima stav bez obzira na političke posljedice uspije u sustavu. Za suprotstavljanje, smatra Šterc, potreban je demokratski način odlučivanja u strankama, ali i građanske hrabrosti.

– Teško je to očekivati, jer stranke su betonirane – rekao je Šterc. – Nemoguće je zaobići stranke.

Šterc smatra da problem leži u tome da se biračko tijelo kupuje zapošljavanjem podobnih, a s takvih “kupljenim” biračima teško dolazi do pozitivnih promjena na vlasti. Do rješenja će doći kad “biračko tijelo počne otvarati oči”, a samo rješenje mora biti radikalno.

– Ne možete doći na javnu scenu, i ponašati se kao, recimo, umirovljenik – objasnio je.

Šterc je na kraju rekao kako smatra da sve manje Zagrepčana ima u javnoj upravi, što je zaključio tako što je, i sam radeći u upravi, sretao jako malo svojih prijatelja iz kvarta.