Stara Klaonica postaje epicentar dizajna

Centralni dio projekta Dan D je dizajnerski sajam

Autor:: Maja Gujinović / HDD 6/5/2010 16:03

Stara klaonica Zagrepčanka u Heinzelovoj ulici na jedan će dan postati epicentar kreativnosti na prvom ‘Danu D’, jedinstvenom dizajnerskom događanju koje će se ove godine održava po prvi put. U 24 sata, 120 mladih dizajnerskih nada iz cijele regije dobit će priliku predstaviti svoje koncepte, prototipove, samoinicirane ili naručene radove, realizirane ili nerealizirane projekte na po 4m2 izložbenog prostora.

-.-HDD-.-Ira Payer, predsjednica HDD-a, Davor Bruketa, dopredsjednik HDD-a i Tomo Ricov i Martina Matušin iz agencije PepermintU Hrvatskom dizajnerskom društvu u utorak, 1. lipnja, predstavljen je Dan D koje će se održati 12. lipnja, a konferenciji za medije prisustvovali su Ira Payer, predsjednica HDD-a, Davor Bruketa, dopredsjednik HDD-a i Tomo Ricov i Martina Matušin iz agencije Pepermint.

Dan D sastojat će se od dvadeset četiri sata raznovrsnih događanja – dizajnerskih prezentacija, filmskih projekcija, promocija i predavanja, a okosnica cijelog događaja je jedinstveni dizajnerski sajam, namijenjen studentima i mladim dizajnerima do 30 godina.

Odabir izlagača na sajmu napravljen je na osnovu prijava koje su pristigle iz čitave regije: najviše iz Hrvatske i Srbije, potom iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Od tristotinjak prijavljenih autora, organizatori su na osnovu portfolija i konkretnih ideja za izlaganje odabrali 120 najzanimljivijih. Svi oni dobit će priliku predstaviti širokoj javnosti svoje koncepte, prototipove, samoinicirane ili već realizirane radove iz područja industrijskog dizajna, vizualnih komunikacija i modnog dizajna.

Dizajnerske prezentacija, filmske projekcija, promocije i predavanja

-.-Dan D-.-Dan D organizira Hrvatsko dizajnersko društvo u suradnji s agencijom PepermintDan D bit će jedinstvena i inspirativna prilika za mlade dizajnere i dizajnerice te studente i studentice da predstave svoj kreativni potencijal, upoznaju se i povežu s kolegama iz drugih gradova i zemalja regije. Osim što će predstaviti svoje radove i svoje promišljanje dizajna, sudjelovanjem u projektu pridonijet će promociji cijele dizajnerske struke.

– Dizajn je generator kulturnog, društvenog i ekonomskog razvoja nekog grada ili zemlje i provjereni faktor razvoja konkurentnog gospodarstva, a potencijali dizajna, u Hrvatskoj i u većini zemalja regije, nisu dovoljno iskorišteni, na što Hrvatsko dizajnersko društvo kroz razne akcije već godinama upozorava. Dan D stoga želi privući pažnju na dizajn i na mlade dizajnere i dizajnerice čije ideje mogu biti poticaj pa i argumenti za mijenjanje politike prema dizajnu – rekla je predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva Ira Payer.

Dan D organizira Hrvatsko dizajnersko društvo u suradnji s agencijom Pepermint. U projektu sudjeluje i Studij dizajna iz Zagreba, čiji su studenti osmislili vizualni identitet i prostorni koncept cijelog događanja.

Više informacija na www.dan-d.info,  www.dizajn.hr i www.pepermint.hr.

IZ PROGRAMA DANA D

Dizajnerski sajam (središnje događanje Dana D) – predstavljanje mladih autora do 30 godina iz cijele regije, sudjeluje ukupno 120 dizajnera i studenata, radovi iz područja industrijskog/produkt dizajna, vizualnih komunikacija, modnog dizajna, interijera. Najbolji će izlagač dobiti Nagradu publike (na osnovu glasanja posjetitelja sajma).

Mojih 5 minuta (radni naziv) – petominutne prezentacije svih autora koji sudjeluju na sajmu

Young Serbian Designers – gostovanje izložbe produkt dizajna u organizaciji Miksera iz Beograda. YSD je strateška promocija nove srpske dizajnerske scene koja se ove godine drugi put predstavila na smotri talenata Salone Satellite u okviru najvećeg svjetskog sajma namještaja u Milanu i ondje ponovo ostvarila vrlo kvalitetan i međunarodno primijećen nastup. Više: http://www.youngserbiandesigners.org/

ReAktor 01 – izložba prve serije produkt dizajna nedavno osnovanog hrvatskog “protočnog kolektiva” dizajnera mlađe generacije, čija je prva jednovečernja prezentacija prije dva tjedna u dvorištu Zagrebačkog plesnog centra zaslužila puno pozitivnih reakcija

In a Nutshell: Contemporary Croatian Design – preview međunarodne promocije suvremenog hrvatskog dizajna koju zajednički organiziraju HDD i Ministarstvo kulture RH. Izložba je u završnoj fazi pripreme, a na Danu D će biti prikazan samo njen manji dio. To će ujedno biti i prezentacija vizualnog identiteta izložbe te prototipa originalnih transportnih kutija koje je osmislila grupa mladih dizajnera, a koje će služiti kao glavni element postava. Objectified – dugometražni dokumentarni film redatelja Garyja Hustwitta (premijera: 2009), koji se bavi složenim odnosom dizajnera i proizvoda (od četkice za zube do visokotehnoloških gadgeta). U filmu koji preispituje identitet, konzumerizam i održivost sudjeluju vodeći svjetski industrijski dizajneri i teoretičari dizajna.

Popratni glazbeni program – nastupat će dizajneri, arhitekti, umjetnici i ostali kreativci s iskustvom u DJ-ingu i VJ-ingu