Počelo istraživanje Eurostudent o životu studenata

Autor:: Maja Komljenović 6/6/2010 10:21

‘Eurostudent’ je istraživanje o kvaliteti i troškovima studija i studentskog života općenito koje se provodi u 27 europskih zemalja. Ovo isktraživanje provodi se u okviru projekta “ACCESS – Prema pravednom i transparentnom pristupu visokom obrazovanju u Hrvatskoj” koji je financiran projektom TEMPUS Europske unije u dvogodišnjem razdoblju od 2010. do 2012. godine.

Kao cilj projekta navodi se želja da se saznaju stvarne potrebe hrvatskog studenta i da se kvalitetnim reformama unaprijedi kvaliteta studija u Hrvatskoj. Studenti anketi pristupaju unošenjem podataka (JMBAG i JMBG) na internet stranicu projekta, ali podaci o studentima potpuno su anonimni. Anketi mogu pristupiti bilo redovni bilo izvanredni studenti, bilo ‘bolonjci’ i nebolonjici, bilo studenti privatnih ili javnih visokih učilišta.

U nizu pitanje između ostalog se studente traži da preciziraju koliki su im mjesečni troškovi za hranu, prijevoz, izlaske, pita ih se jesu li zaposleni uz studij i imaju li za posao uz studij uopće vremena. Postavljaju se pitanja i o radnom statusu roditelja, sve u želji da se pokuša saznati kako žive studenti najrazličitijih socijalih profila.

-.-Davor Hranjec-.-USB stick za deset pristupnika anketi

Rezultati istraživanja objavit će se u prosincu 2010. godine, a deset nasumično odabranih studenata kao nagradu za sudjelovanje u anketi dobit će USB stick. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koje je, uz Institut za razvoj obrazovanja (IRO), nositelj provedbe istraživanja smatra da će rezultati biti itekako važni za unaprijeđenje kvalitete studiranja u Hrvatskoj koje je jedan od predpristupnih uvjeta Hrvatske na putu u EU.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će hrvatski studenti rangirati svoje fakultete i općenito kvalitetu studentskog života. S obzirom na burne studentske prosvjede diljem Hrvatske koji su obilježili proteklu godinu, za pretpostaviti je da rezultati neće biti pretjerano pozitivni.