Srušio se balkon u centru Zagreba, žena propala na kat ispod

Izlazak na dotrajali balkon na 4. katu stambene zgrade u zagrebačkoj Ulici Republike Austrije u kasnim popodnevnim satima četvrtka pamtit će dok živi 26-godišnja Tijana P. Jer ona slobodno može reći da se oko 16.40 sati 24. ožujka 2022. godine rodila po drugi puta. Naime, u to se vrijeme pod njezinim nogama u jednom trenutku doslovno izmaknulo tlo. Dok je stajala na balkonu uz rub metalne ograde ona je zajedno s kompletnim balkonom koji se odvalio, propala te pala na, također dotrajali balkon na kat ispod.

U isto vrijeme, kako je prema nekim informacijama na samom izlazu na balkonskim vratima stajao i njezin dečko, on je u padu balkona uspio se nekako uhvatiti za metalnu ogradu i zadržati da ne padne u provaliju u dvorišnom dijelu zgrade. Buka koja je u tome trenutku nastala u tom krugu zgrade koji su preplavili očajni krici u pomoć, digli su na noge stanare.

Odmah su, zbog te nesvakidašnje nesreće u kojom pukom slučajnošću nitko nije poginuo, alarmirani policajci, vatrogasci i Hitna pomoć. Po dolasku na mjesto intervencije, zatečeni prizor nikoga nisu ostavili ravnodušnima. U akciju spašavanja pristupilo se s maksimalnom pažnjom jer, kako se moglo čuti na mjestu očevida, nitko nije mogao sa sigurnošću garantirati da se i balkon, na kojem je zaglavljena pod betonskim ostacima mlada djevojka, neće urušiti.

Vatrogasci su, kako doznajemo, nakon obijanja vrata stana na 3. katu, na čiji je balkon Tijana pala, ušli i krenuli u akciju spašavanja. Nakon što su ju uvukli u unutrašnjost stana njezina susjeda, spašena djevojka nije skrivala olakšanje i radost te je kratko rekla: ‘Drugi put sam se rodila.’ U međuvremenu se mladić, prema pričanjima svjedoka, sam uspio uvući natrag u svoj stan te s nestrpljenjem iščekivati kraj akcije spašavanja.

Iz PU zagrebačke kažu da su imali dojavu o padu balkona sa stambene zgrade i da je prema prvim informacijama djevojka koja je pala prevezena u KB Sveti Duh, no je li ozlijeđena ili su je preventivno samo odveli na pregled s obzirom na jeziv pad, bit će poznato nakon svih potrebnih pregleda.

Vatrogasci su, pak, uklonili dijelove urušenog balkona te osam tonskim gurtnama i gredom osigurali ostatak balkona s obzirom na to da je trenutno uklanjanja istog koji doslovno i dalje visi, nemoguće jer se drži na armaturama pa će biti potrebna veća intervencija.