Državljani Srbije na Trešnjevci prebili 80-godišnjaka pa ga pokrali

Nesretni muškarac je preminuo. Policija je jednog počinitelja pronašla, a za dvojicom se još traga.

Foto: Ilustracija

Zagrebački policajci proveli su kriminalističko istraživanje nad tri državljana Republike Srbije (48,31,53) radi osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela razbojništva sa smrtnom posljedicom oštećenog 80-godišnjaka.

Utvrdili su da su osumnjičenici početkom ožujka 2019. godine iza ponoći, na području Trešnjevke, došli u kuću u kojoj su živjela dvojica braće u dobi od 80 i 78 godina. Kroz poznanstva sa sumnjivim osoba su saznali da braća stanuju svaki u svom stanu te da stariji posjeduje veće novčane iznose.

Osumnjičeni 53-godišnjak je, prema ranijem dogovoru s ostalom dvojicom, ostao u dijelu kuće u kojem stanuje 78-godišnjak te ga zadržavao kako ne bi mogao upozoriti brata o tome što se događa. Za to vrijeme, druga dvojica osumnjičenih otišla su do stana starijeg brata, pozvonili i ušli s namjerom da se domognu njegovog novca. Po ulasku u stan zadali su mu više udaraca rukama i nogama po glavi i tijelu, a potom u potrazi za novcem ispremetali stvari po kući. Unutar jednog sata, od ponoći do jedan ujutro, osim što su ga tjelesno ozljeđivali, ujedno su ga i vezali uporni u namjeri da pronađu novac u čemu su, na kraju i uspjeli.

Odmah potom, njih su se dvojica vratili u dio kuće, odnosno stambeni prostor gdje ih je čekao treći osumnjičeni koji je cijelo vrijeme zadržavao 78-godišnjaka, mlađeg brata od oštećenog, kako ne bi izašao i pomogao bratu, ostavivši starijeg u teškom stanju. Tada su se sva trojica udaljila s mjesta događaja odnoseći sa sobom za sada neutvrđeni iznos novca dok se mlađi brat odmah uputio do stambenog prostora svog starijeg brata kojeg je pronašao ga bez svijesti na podu, zavezanog i teško ozlijeđenog zbog čega je odmah pozvao policiju.

Po dolasku policijskih službenika na mjesto događaja, ozlijeđeni 80-godišnjak je kolima hitne medicinske pomoći prevezen u KB Sestre milosrdnice, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen. Početkom lipnja oštećeni je zbog teškog zdravstvenog stanja i potpune ovisnosti o tuđoj njezi i pomoći nakon politraume zadobivene prilikom razbojništva, premješten u drugu bolnicu, gdje je krajem lipnja preminuo.

Osumnjičeni 53-godišnjak je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je dostavljeno nadležnom županijskom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici nastavljaju provoditi kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska druge dvojice osumnjičenih.