Spomenik “Prisutna odsutnost” podignut će se u čast 6 milijuna žrtava Holokausta

Spomenik autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine bit će podignut na prostoru između pošte u Branimirovoj ulici i Glavnoga kolodvora

“Prisutna odsutnost” spomenik je koji će na Branimirovoj ulici svjedočiti o crnoj mrlji i jednom od najvećih zločina ljudske povijesti. Podsjećat će na šest milijuna Židova stradalih u Holokaustu. Stručni ocjenjivački žiri, na čijem je čelu bio Branko Lustig, i sam svjedok nacističkog režima, odabrao je pobjednika među 38 radova prijavljenih na natječaj. Svi radovi dostupni su na uvid u sklopu izložbe koju je u Klovićevim dvorima službeno otvorio zagrebački gradonačelnik.

– Nakon prijedloga predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Yad Vashemu o podizanju spomenika u hrvatskoj metropoli, Grad Zagreb na sebe je preuzeo časni zadatak provedbe natječaja, izbor lokacije za spomen obilježje, te zadatak podizanja spomenika. U travnju ove godine na židovski blagdan Jom Hašoa raspisali samo natječaj za spomen obilježje. Nakon toga slijedio je težak posao ocjenjivačkoga suda koji je trebao ocijeniti svih 38 pristiglih radova – rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Najboljim je ocijenjen rad kipara Dalibora Stošića i arhitekta Krešimira Rogine. Riječ je o nizu kovčega koji simboliziraju prevaru u kojoj su židovi uz najosnovnije i najintimnije predmete spremljene u kovčege napuštali svoje domove. Kao materijal izrade autor je odabrao plemeniti čelik korten.

– Kovčezi na prvi pogled izgledaju stihijski posloženi, ali nisu. Pri dnu spomenika kreću se vrlo pravilo i kako raste taj niz paralelno kao i čitav nacistički sistem on postaje sve labilniji i prijeti mu urušavanje. Što se na kraju i dogodilo tom monstruoznom programu – objasnio nam je Dalibor Stošić, akademski kipar.

Zadovoljna izvedbom spomenika i njegovim uklapanjem u predviđeni ambijent Branimirove ulice jest i pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

– U ovom kontekstu imamo dvije vrste korisnika koji će se zaustavljati pred spomenikom. Oni koji su došli vlakom ili odlaze na vlak. Mi smo htjeli da se komunicira i s drugom vrstom korisnika, a to su oni koji ovdje zastaju i koji će moći uživati u ovoj operi – dodala je Sanja Cvjetko Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Sukladno prognozama Dalibora Stošića i gradskih čelnika, spomenik “Prisutna odsutnost” trebao bi krasiti našu metropolu za godinu dana.