Smeće naše zagrebačko – mit ili stvarnost

Znači li to da građani Zagreba imaju pravu tužiti Gradsku upravu za sve neučinjeno posljednjih godina po pitanju kvalitetnijeg zbrinjavanja i odvajanja otpada? - pita se gradski zastupnik Tomislav Stojak.

Glavna tema u Zagrebu i dalje je otpad. Gradski zastupnik Tomislav Stojak, na press konfereciji Smeće naše zagrebačko- mit ili stvarnost, kritizirao je rad Gradske uprave po pitanju gospodarenja otpadom.

– Gradska uprava ne radi dovoljno kvalitetno svoj posao. Već se godinama u Zagrebu mučimo s time kako ćemo odvajati otpad na kućnom pragu, kako će se taj otpad prikupljati, gdje će se on odlagati te kojom će se tehnologijom on dalje obrađivati – izjavio je gradski zastupnik Tomislav Stojak.

Osuđuje čin kolege iz zastupničkih klupa Renata Peteka, koji je objavio video, na kojem radnici Čistoće kontejnere različitih boja prazne u isti kamion. Kritizirao je Peteka za neprovjeravanje činjenica. No, nakon što su iz Zagrebačkog holdinga najavili poduzimanje pravnih koraka protiv Peteka, Stojak se pita:

– Znači li to da građani Zagreba imaju pravu tužiti Gradsku upravu za sve neučinjeno posljednjih godina po pitanju kvalitetnijeg zbrinjavanja i odvajanja otpada? –

Smatra kako problem predstavlja i premali broj zelenih otoka u Zagrebu.

– Očekujem od Čistoće, Zagrebačkog holdinga i Gradske uprave da pod hitno krenu u konačno rješavanje zbrinjavanja otpada na način da građani dobiju spremnike na kućnom pragu za sav onaj otpad koji se može i mora odvajati. Također, cijena komunalne usluge koju pruža Čistoća ne smije se povećavati – poručuje Stojak.

Tvrdi kako će cijenu za loš rad Gradske uprave snositi građani Zagreba.

– U tijeku je natječaj koji provodi Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Natječaj je jako važan jer je on javni poziv svim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj za financiranje nabave spremnika. Grad Zagreb prema sadašnjem stanju neće moći sudjelovati na tom natječaju iz razloga što nema plan gospodarenja otpadom. Natječaj je bitan jer se iz EU fondova koristi 85 % sredstava za nabavu spremnika. Zbog nerada Gradske uprave i lošeg plana gospodarenja otpadom, Grad Zagreb se neće moći prijaviti na natječaj. Građani Zagreba će iz proračuna, iz svog džepa morati platiti stotine milijuna kuna za nove spremnike – smatra Stojak.

Kako će se situacija dalje odvijati, te hoće li građani zaista morati financirati spremnike iz svog džepa, tek ćemo saznati.