Slikovnica “Ja sam mali poduzetnik” postaje prvi hrvatski edukacijski izvozni proizvod za mlade u poduzetništvu

Prva hrvatska slikovnica koja uči o poduzetništvu

FOTO I TEKST: Press služba Virtualnog ženskog poduzetničkog centra

Slikovnica ‘Ja sam mali poduzetnik’ autorice Sanele Dropulić i izdavača Virtualnog ženskog poduzetničkog centra bit će uskoro tiskana u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji. Time je prva slikovnica koja uči o poduzetništvu jugoistočne Europe postala i prvi hrvatski edukacijski izvozni proizvod za mlade u poduzetništvu. I to vrlo brzo nakon što je 10 tisuća primjeraka prve naklade slikovnice u cijelosti besplatno podijeljeno po hrvatskim vrtićima i osnovnim školama – u prvom redu Gradovima i Županijama prijateljima ženskog poduzentištva.

Darovnice autorskih prava na tiskanje slikovnice predala je Sanela Dropulić, autorica slikovnice i direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Adisi Tufo iz Bosne i Hercegovine, Zori Jakolin iz Slovenije te Sofiji Bajić iz Srbije tijekom nedavne promocije slikovnice u Zagrebu na Svjetski dan poduzetnica. Prijevod slikovnice, kao i priprema za tisak već su velikom zamašnjaku u državama regije, a sve s jednim ciljem – potaknuli poduzetničko promišljanje od malih nogu, kod djece u starijih vrtićkih grupa, kao i učenika nižih razreda osnovnih škola.

– Naša slikovnica koja uči o poduzetništvu je iznad svih stranačkih, političkih, društvenih podjela kojima je Hrvatska danas duboko prožeta, a cilja zajedničkom rezultatu – odgojiti mlade naraštaje u duhu poduzetništva. Danas Hrvatska, ali i cijela jugoistočna Europa bilježe veliki egzodus građana izvan granica u potrazi za boljom egzistencijom, a poduzetništvo je jedini učinkoviti odgovor da to osiguraju u svojim državama. Budemo li djecu poticali na poduzetničko promišljanje već od malih nogu, od sada i kroz slikovnicu ‘Ja sam mali poduzetnik!’ naši najmlađi na vrijeme će upoznati svu ljepota rada kroz kreiranje vlastitih projekata od ideje do realizacije. I na taj način kada izađu jednog dana na tržište rada, imat će mogućnost odabrati otvaranje vlastite tvrtke ili obrta umjesto kupnje jednosmjerne karte za odlazak van Hrvatske – izjavila je u povodu najave tiskanja slikovnice u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji autorica prve slikovnice jugoistočne Europe koja uči o poduzetništvu Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzentičkog centra.

Primajući darovnicu autorskih prava na slikovnicu, Adisa Tufo se zahvalila u ime svih država u kojima će nakon Hrvatske, ovaj jedinstveni projekt namijenjen mladima tisakati. Svjesne da se o poduzetništvu ne uči u osnovnim školama, a tek se rijetki srednjoškolski i fakultetski progrmi bave poduzetništvom, iako je ono najpopularniji karijerni izbor mnogih
mladih ljudi nakon diplome u državama razvijenog kapitalizma, kolegice iz regije svestrano su prionule na pripremu tiska slikovnice i njezinu podjelu po vrtićima i osnovnim školama u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji.

– Doista se o poduzetništvu da bi ga jednog dana mogli živjeti, mora učiti od malih nogu. Zahvaljujem autorici slikovnice na njenoj nesebičnoj gesti, na besplatno uručenim autorskih prava za tisak i distribuciju slikovnice. Presretna sam što će uskoro učenici drugih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, imati u rukama ovu slikovnicu i što će sa svojim učiteljicama razgovarati o poduzetništvu. Jako je važno da u najranijoj dobi djeca razmišljaju o onome što žele jednom postati, da im se pojam poduzetništva približi na najljepši i najprimjereniji način. Pored Hrvatske i Bosne i Hercegovine, očekujemo i skoro tiskanje slikovnice u Srbiji i Sloveniji – najavila je Adisa Tufo.

Slikovnica je za područje Hrvatake tiskana uz veliku potporu, svesrdnu pomoć i donacije Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić, Gradova prijatelja ženskog poduzetništva – Zagreba, Nove Gradiške, Pakraca, Zaprešića i Petrinje, Varaždinske, Krapinsko zagorske i Međimurske županije, Zagrebačkog holdinga d.o.o, dr. Marie Škornjak,
Go2Digital d. o. o. Zagreb, INTEREXPERT – Zagreb d.o.o. i Sanje Balenović, vlasnice i direktorice tvrtke MINT IT.