Brončani je kip Franje Tuđmana napokon dovršen

Građani će kip prvog hrvatskog predsjednika moći vidjeti od 10. prosinca.

Četiri je metra visok brončani kip prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji će svoje mjesto pod zagrebačkim nebom pronaći na platou između koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i zgrade Gradskog poglavarstva.

– Htio sam napraviti portretnu figuru koja je ujedno i simbol hrvatske slobode u koju nas je poveo dr. Franjo Tuđman. Ta je figura u osi i nagibu koji to baš i govore – da je riječ o čovjeku koji nas je oslobodio – izjavio je autor spomenika Kuzma Kovačić.

– Predsjednik Franjo Tuđman bio je prvi na čelu pokreta koji je izrazio jasno ideju neovisne Hrvatske. On je bio prvi kada je Hrvatska međunarodno priznata. Sve to, nitko od njegovih mu nasljednika nije mogao oprostiti osim Kolinde Grabar – Kitarović. I to je žalosno – poručio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

– Presretan sam na povjerenju što smo dobili priliku izraditi ovaj kip koji svime odgovara jednom velegradu poput Zagreba – rekao je Damir Ujević, vlasnik ljevaonice umjetnina Ujević.

Tuđmanov će spomenik gledati prema budućem Spomeniku domovini, dok će leđima biti okrenut fontanama.

– Boljeg mjesta u Zagrebu za spomenik prvom hrvatskom predsjedniku – nije bilo. To je najljepše mjesto u gradu kakvo i dolikuje Franji Tuđmanu i Zagrebu kao jednoj europskoj metropoli – kazao je Milan Bandić.

Ipak, kip još uvijek nije u potpunosti dovršen.

– Još treba patinirati broncu koja će tu formu ujediniti do kraja. Kip će biti postavljen na kamenom postolju i svojim će dimenzijama i formom skladno dominirati prostorom – objasnio je Kovačić.

Građani će kip prvog hrvatskog predsjednika moći vidjeti od 10. prosinca.