Sjednica Gradske skupštine donosi burnu raspravu!

Autori: Margarita Weisz, Leonarda Lujić, FOTO: Jabuka Tv 10/19/2016 14:39

Na narednoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba najvažnije točke dnevnog reda su prijedlog izmjene i dopune proračuna Grada Zagreba, prijedlog odluke o autotaksi prijevozu, novčanoj pomoći za majku odgajateljicu te polugodišnje izvješće o poslovanju Zagrebačkog holdinga. O tim točkama rasprave je bilo i na Aktima gradonačelnika.

U rebalans proračuna na narednoj sjednici Gradske skupštine krenut će se s obzirom na povećanje prihoda od poreza na dohodak. Najveći dio sredstava odnosi se na rashode u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport.

– Na taj način pokrivaju se rashodi za majke odgajateljice, financiranje određenih sportskih aktivnosti i velikih sportskih priredbi. Zatim, pokriće indeksacije za troškove Arene u koje unosimo cijeli iznos, a polovicu pokriva država, tako da će za oko 12 milijuna kuna biti manji rebalans – objasnio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić.

TAKSISTI PONOVNO NA DNEVNOM REDU

Odluka o autotaksi prijevozu odgođena je na prošloj sjednici te će se, uglavnom nepromijenjena, naći na sutrašnjoj sjednici.

– Temelj je ostao isti. Odluka se odnosi na ukidanje moratorija na dodjelu licence te se za 200-tinjak licenci koje imamo može raspisati javni natječaj. Također, uvršteni su dodatni kriteriji oko uvjeta javnog natječaja – istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje i komunalne poslove Dinko Bilić.

Iz zagrebačko SDP-a navode kako su zadovoljni da je gradonačelnik uvažio sve zahtjeve oporbe i da se ovime liberaliziralo tržište. Navode i kako su dosad taksisti radili u nepovoljnom položaju i bili robovi onih koji su imali dozvole.

Pred Zagrebačkim holdingom je polugodišnje izvješće o poslovanju. Holding posluje nešto slabije nego prošle godine, a predsjednica Uprave objasnila je zašto.

– Učinili smo velike napore u prvoj polovici 2016. godine koji se tiču refinanciranja postojećeg dugoročnog zaduženja i s te osnove imamo vidljive troškove. S druge strane, u poslovnim izvještajima može se vidjeti da smo smanjili dugoročnu zaduženost za 250 milijuna kuna – rekla je predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban.

Brojevi u porastu vidljivi su na sajamskim djelatnostima, odnosnu u podružnici Zagrebački velesajam, te Robnim terminalima koji također u prvoj polovici godine bilježe određeni rast prihoda.

IZVJEĆE O IZVRŠENJU PRORAČUNA

Na dnevnom redu naći će se i izvješće o izvršenju proraluna za prvih šest mjeseci. Prihodi su veći od rashoda, no pročelnik Slavko Kojić istaknuo je kako to ne treba veseliti, jer grad nije poduzetnik.

Iz oporbe tvrde da je to samo pokazatelj da nema realiziranih obećanja.

– Iz Izvješća vidimo da nema projekta 10+10+10, nema ništa od denivelacije rotora, a ukidanje plana Gračani-Dolje, očito je da nema ništa od žičare – upozorio je Bernardić na redovnoj press konferenciji uoči sjednice Gradske skupštine.

POLEMIKA I OKO SUDSKE NAGODBE S IMPORTANNE 

Jedna od točaka dnevnog reda je i sudska nagodna s Importanne-om. Tužbe su obostrane, a čitav proces počeo je 1998. godine. 2004. godine donesena je prva pravomoćna stupanjska presuda prema kojoj Grad Zagreb Importanneu mora isplatiti nešto više od milijun kuna. U Gradu su čekali okončanje drugog spora, pa sada dug s kamatama iznosi, prema tvrdnjama gradskog zastupnika Zvane Brumnića, preko 4 milijuna kuna.

– Niti jedna banka ne daje kamate kakve daje Grad Zagreb – prokomentirao je Brumnić.

 

>>> Prijenos sjednice Gradske skupštine pratite u programu Jabuka TV od 9.00 sati ujutro <<<