Sindikat biciklista organizirao okrugli stol o sigurnom ponašanju u prometu

Sindikat biciklista organizirao je okrugli stol s relevantnim dionicima u okviru projekta S!gurno ponašanje u prometu, realiziranog uz potporu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

“Ciljevi projekta primarno su povećati sigurnost biciklista na cestama. U sklopu samog projekta dijelili smo jako puno promotivnih letaka, to jest napravili smo jedan mini edukativni priručnik za sve sudionike prometa i za bicikliste i za vozače i za pješake u kojem smo naveli sve čega bi se trebali pridržavati svi sudionici prometa, od propisa do naših preporuka kako sigurno sudjelovati u prometu. Dijelili smo i svjetla, prednja i zadnja i još neke dodatne materijale kojima bi se trebali biciklisti osjećati sigurnije u prometu i biti ravnopravni sudionici u istom”, rekao je Robert Medvedec, potpredsjednik Sindikata biciklista.

Sindikat biciklista svake godine radi sindikalnu brojalicu svjetala u zimskom periodu.

“Predstavit ćemo podatke. Oni nisu baš bajni. Nažalost, jedan dobar dio biciklista još uvijek nema ili prednje ili zadnje ili čak oba svjetla, a o infrastrukturi i sigurnosti biciklista u prometu, već svi znamo, to je stara tema. Sada imamo podatke i da bi se i sami biciklisti mogli malo sigurnije ponašati u prometu”, dodao je Medvedec.

Izvanredni profesor na Fakultetu prometnih znanosti i voditelj Katedre za tehnologiju gradskog prometa Marko Slavulj osvrnuo se na problem sigurnosti pješaka i biciklista u prometu te naglasio kako je nužno na pojedinim dionicima detektirati mjesta koja su opasna za pješake i za bicikliste.

“Ono što bi sigurno trebalo jest više prometne kulture. Trebalo bi raditi edukacije praktički od vrtića i imati poligone u vrtićima, u školama, da se djeca već uče osnovnim prometnim pravilima i vožnji. Svjedoci smo da je premalo biciklista koji su osvijetljeni noću, automatski s time su neuočljivi i postoji potencijalna opasnost od prometne nesreće…Treba težiti na povezanosti biciklističke mreže i kroz jedan cjelovit pristup Plana održive urbane mobilnosti koordinirano rješavati sve probleme pješačkog i biciklističkog prometa. Proširenje biciklističke mreže mrežu i ulaganje u biciklističku infrastrukture treba biti provedeno na strateškoj razini”, objasnio je profesor Slavulj.

Sigurnost u prometu neizmjerno je važna, istaknuo je pročelnik Pavuna te dodao kako imaju dobru suradnju s civilnim društvom, ministarstvom prometa, policijom te s mjesnim odborima i vijećima gradskih četvrti.

“Ne želimo da nitko u gradu Zagrebu strada i da bude ozlijeđen u prometu. To je cilj, taj broj nula je onaj koji želimo dostići. Grad Zagreb je u odnosu na ostatak Hrvatske dosta dobar po pitanju sigurnosti u prometu, ali uvijek može na bolji jer nismo na nuli”, istaknuo je Andro Pavuna, pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost.

Osvrnuo se na iskorak gradske uprave po pitanju izgradnje biciklističke infrastrukture.

“I parkirališta za bicikle koja nisu zanemariva. To je isto dio biciklističke infrastrukture. Radimo isto tako magistralne puteve, Greenway – istočna magistrala. Na mnogim dijelovima grada Zagreba unaprjeđujemo biciklističku infrastrukture tako da ona bude sigurnija. Odvajamo je i od pješaka i od motornih vozila gdje god je to moguće. Paralelno s time usporavamo promet motornih vozila. To je ono što dovodi do najvećih posljedica i najtežih. Ne na avenijama, gdje je normalno da brzina bude veća, nego na rezidencijalnim ulicama koje su manje, gdje su i pješaci na cesti, dječja igra, lopta izleti itd. Radimo na tome da dizajniramo ulice tako da se obeshrabruje brza vožnja”, dodao je Pavuna.

Međunarodni Dan zimskog bicikliranja na posao obilježava se i ove godine i to u petak 10. veljače.

“Dan zimskog bicikliranja na posao krenuo je kao inicijativa u Kanadi prije desetak godina i svake godine se obilježava na drugi petak u mjesecu u veljači. Mi ga obilježavamo već nekoliko godina i povodom tog dana dijelimo poklone u suradnji s našim partnerima i motiviramo ljude da idu na posao biciklima čak i u zimskim uvjetima. Dajemo im savjete kako preživjeti hladnoće, vlagu i kako sigurno doći na posao i ne gubiti vrijeme u gužvama i prometu”, zaključio je Medvedec.

Na okruglom stolu predstavljen je priručnik za sigurno ponašanje u prometu koji se može preuzeti u digitalnom formatu na mrežnoj stranici Sindikata biciklista.