SDP PREDLAŽE UVOĐENJE GRAĐANSKOG ODGOJA U ZAGREBAČKE OSNOVNE ŠKOLE: Grad Zagreb i HDZ protiv

Poznaju li mladi političke i civilne procese, te da li su nakon školovanja sposobni za donošenje političkih odluka. Rješenje ovih problema trebao bi ponuditi građanski odgoj u školama. Iako je građanski odgoj uvršten i u kurikularnu reformu na razini srednjih škola, klub zastupnika SDP-a sa kolacijskim partnerima predložio je na Odboru za obrazovanje i sport, da se građanski odgoj uvede i među učenike petih i šestih razreda osnovnih škola u Gradu Zagrebu. Inicijativu je pohvalio HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak.

– Mislim da je dobro inicirati ovakve stvari u svjetlu promjena koje se u hrvatskom obrazovnom sustavu trebaju dogoditi – istaknuo je Stojak.

Grad Rijeka poslužio je SDP-u kao primjer jer je u riječke osnovne škole uveden građanski odgoj. HDZ-ov zastupnik Mislav Herman uvođenje građanskog odgoja u osnovne škole smatra dobno neprimjerenim.

– U priručniku o građankom odgoju kojeg predlažete kao ni u toj izvanpredmetnoj nastavi nema apsolutno ničega što već ne postoji u školama u okviru postojećih predmeta. Mišljenja sam također da je priručnik za građanski odgoj za učenike petih i šestih razreda osnovne škole neprimjereno uranjen. Ako bi se već i uvodio jedan takav oblik izvannastavne aktivnosti to bi bilo daleko opravdanije uvoditi u srednjoškolske programe – naveo je Herman.

Prijedlog o uvođenju građanskog odgoja u zagrebačke osnovne škole odbijen na Odboru za obrazovanje i sport, kao i na Odboru za mladež. No prijedlog će se svejedno naći na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba 21. ožujka.