Grad Zagreb kontinuirano radi na promicanju prava potrošača

U tjednu prava potrošača, građani su se, o svojim pravima, mogli raspitati u atriju zagrebačke Mimare. Kao središnja aktivnost, između Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva financija i Grada Zagreba potpisan je Sporazum o suradnji o financiranju Savjetovališta za zaštitu potrošača

U sklopu Svjetskog dana potrošača, postignut je zajednički dogovor Ministarstva financija, Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske kojemu je uloga dovesti će do širenja broja savjetnika koji će se baviti financijskom pismenošću u Zagrebu.

– Zajednički rad svih tijela je najbolji put ka onome što želimo, a to je zaštita prava svih nas kao potrošača. Svi smo mi, u jednome dijelu, neovisno o funkcijama koje obavljamo, potrošači i svi se mi također suočavamo s problemima na tržištu, s neispravnim proizvodima, s nerazumijevanjem financijskih usluga, s pitanjima o sigurnosti hrane. Na sva ta pitanja možemo odgovoriti i naša prava možemo zaštititi i zato moramo raditi zajedno – objasnila je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske.

Zagrebački gradonačelnik istaknuo je kako potpisivanje Sporazuma ima trostruku zadaću, koja se odnosi na savjetovanje, edukaciju i informiranje, dok se ministar financija Zdravko Marić osvrnuo na potpisivanje kao promicanje zaštite potrošača kroz regionalne centre za u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Puli.

– Ministarstvo financija puno čini na području zaštite potrošača. Mislim da je najupečatljiviji bio Zakon o stambenom potrošačkom kreditiranju s kraja prošle godine, gdje smo uveli niz mjera koje su usmjerene na dodatnu zaštitu potrošača, od onih vidljivijih i prepoznatljivijih u smislu toga da se više ne smije zaračunavati naknada na prijevremenu otplatu kredita, pa čak i kod samog odobravanja kredita, ta naknada ne smije biti veća od stvarnog troška banke, do niza drugih mjera koje možda nisu toliko upečatljive – dodao je Marić.

Sporazum će uvelike doprinijeti boljem informiranju potrošača na području financijskih usluga te daljnjem opismenjivanju svih građana i građanki.