SDP-ovci predstavili novi model razvoja kulture

dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić

Autor:: Ivona Đukić 6/18/2011 9:10

Osnovna funkcija grada je da snagu pretvori u oblik, energiju u kulturu, mrtvu tvar u žive umjetničke simbole, biološku reprodukciju u društvenu kreativnost – rekla je Daniela Angelina Jelinčić na predstavljanju dokumenta “Kultura znači sve”: Strategija razvoja kulture u gradu Zagrebu. Prezentacija je započeta citatom poznate laburističke ministrice kulture (2001. – 2007.), Tesse Jowell.

 – Prečesto su političari prisiljeni pričati o kulturi isključivo u kontekstu njene instrumentalne vrijednosti koju donosi drugim područjima..U političkim i javnim diskursima o kulturi uporno se zaobilaze dublji pristupi ispitivanja, promišljanja i slavljena kulture za ono što ona zaista sama donosi – kazala je Jelinčić.

Predstavljanje dokumenta održano je u prostorijama Tribina Grada Zagreba i glavnu riječ je držala Daniela Angelina Jelinčić, Predsjednica Savjeta za kultura GO SDP Zagreb. Prioritet dokumenta je razvoj nove kulturne politike, kulturne industrije u kulturnoj politici i decentralizacija, demokratizacija i depolitizacija odlučivanja u kulturi. Znači li to da će već ovo ljeto u Hrvatskoj biti obogaćeno kulturnim sadržajima, ostaje nam samo za vidjeti.

Podršku govoru o kulturi dao je i Davor Bernardić, Predsjednik GO SDP Zagreb te eminentni stručnjaci iz područja kulture.