Saznajte kako su družili Meštrović i Kljaković

11/28/2009 12:36

U Atelijeru Meštrović u četvrtak 03. prosinca 2009. godine u 13,00 h otvra se izložba “Kljaković kod Meštrovića”

Izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2010. Uz izložbu će biti organizirana besplatna vodstva za građanstvo svaki dan, osim ponedjeljka, u 11 i 12 sati. Cijena ulaznica je 20 kuna za odrasle i 10 kuna za djecu, studente, umirovljenike i grupe. Posjetitelji koji dolaze s ulaznicom izložbe „Jozo Kljaković – Retrospektiva 1889. – 1969.“ iz Galerije Klovićevi dvori, platit će ulaznicu u Atelijeru Meštrović 50% jeftinije.  

Vrijeme rada za posjetitelje je sljedeće: utorak-petak 10 – 18 sati, subota i nedjelja 10 – 14 sati, ponedjeljkom smo zatvoreni za posjetitelje. -.-Atelijer Meštrović-.-
 

Malim brojem izložaka interpoliranih u stalni postav Atelijeru Meštrović ukazujemo na onaj segment našega fundusa iz kojega se može saznati o umjetničkom i prijateljskom odnosu Ivana Meštrovića i Joze Kljakovića.  

Izložbom su istaknuta pojedina djela iz stalnoga postava, koja smo nadopunili s nekoliko posuđenih djela, potom publikacijama, katalozima, karikaturama i plakatima. Dva pisma Joze Kljakovića upućena Ivanu Meštroviću, svjedočenje Vesne Barbić, prve kustosice i voditeljice Atelijera Meštrović, na razgovor s Jozom Kljakovićem na Rokovom perivoju 1968. godine, pisani su izvori koji predstavljaju svojevrsnu nadopunu izložbe i kataloga velikoga projekta Galerije Klovićevi dvori: „Jozo Kljaković – Retrospektiva 1889. – 1969.“.  

Voljeli bismo istaknuti fresku na svodu nekadašnje ložnice Olge i Ivana Meštrović na prvom katu kuće Atelijera Meštrović, koju je Jozo Kljaković izveo u razdoblju između 1925. i 1927. godine uz pomoć Jurja Plančića. Teme pojedinih prikaza preuzete su s kiparevih litografija Harmonija, U povjerenju, Idila i Ljubavnici iz Mape litografija tiskane u Zagrebu 1923. godine. Kljakovićevom virtuoznom rukom, u dorađenijim kompozicijama, koloritu i u zamahu uvećanih dimenzija potencirana je ona karakteristična Meštrovićeva nota monumentalnosti, ali i liričnosti, shodno karakteru prostora u kojem se freska nalazi.