Umjetnica se na Peščenici skriva iza paravana

Autor:: M. M. 12/29/2009 9:21

U tom su trenutku sve mogućnosti otvorene, a svaka je misao uzbudljiv pokušaj straha da zavlada tijelom izvođača. Upravo nam tada, kada su misli utihnule, iz sjećanja često izviru neki sasvim specifični doživljaji i njihove čudnovate inačice. Trema, ona pozitivna koja nas drži sabranima, ili ona koja nas razdire, samo su suprotan odljev naše želje za uspješnom izvedbom.

Autorica Margareta Peršić predstavlja ciklus radova kojima vješto prikazuje stanja svijesti i emocija sa kojima se svaki izvođač suočava pred nastup. Skidajući sloj po sloj maske s lica, on često biva oljušten, ogoljen i svojevoljno predan na milost i nemilost kritičnim pogledima promatrača i treperenju uzbuđenja u iščekivanju konačne ocjene.

Na sebi svojstven način, autorica ustraje u nastojanju da naglasi izričajnu slojevitost i rječitost emotivnih stanja povišenih životnih trenutaka, često se koristeći humorom kao najboljim sredstvom za umanjivanje nemilosrdnosti situacije. Uže po kojem se hoda, sa kojeg se visi, kojim se upravljaju lutke, svjesno je naglašena metafora za delikatne trenutke kada jedan krivi korak znači pad, čvor i dodatnu zategnutost.

Prihvaćajući svu ozbiljnost scenske prisutnosti, njeni likovi ne samo da odbijaju glumiti u trenutcima pojavljivanja pred publiku, već daju svoje najljudskije značajke na uvid putem toplih izraza lica, zbunjenih osmjeha i vidljivih nedoumica.

Osebujnom pažnjom usmjerenom na često potiskivane emotivne rezidue teških životnih trenutaka, Margareta Peršić nam nudi višedimenzionalni podsjetnik na uloge koje svakodnevno biramo, iza paravana stavljajući masku na lice kada u svakom danu izlazimo na scenu života.

Ili, kako je to Krleža rekao, ‘vi smo mi maske i svi smo mi zakrinkani i svaki čovjek osjeća potrebu da skine masku na jedan tren, da se raskrinka, da progovori po crti svojeg intimnog raspoloženja.’

Izložba ‘Iza paravana’ Margarete Peršić u Galeriji Događanja Kulturni centra Peščenica (Ivanićgradska 41a)
otvorena je do 12. siječnja 2010. godine, radnim danom od 10 do 20 sati.

Više informacija dostupno je na kcpescenica@kcpescenica.hr ili www.kcpescenica.hr