S 19 glasova protiv i 27 glasova za, proračun za 2018. godinu usvojen

Najvažnija točka dnevnog reda, sedme po redu, sjednice Gradske skupštine je proračun Grada Zagreba na nadolazeću godinu. Na proračun je uložen rekordan broj amandmana, a na kraju je i usvojen

Proračun Grada Zagreba za 2018. godinu,s proračunskim korisnicima, iznosi 9.380.300 kuna. Bandić i gradska uprava opisali su ga kao stabilizacijski što predstavlja uštede u nekoliko ureda te se taj novac planira preraspodijeliti. No, nisu svi gradski zastupnici zadovoljni zadovoljni ovakvim načinom preraspodjele, pa je na proračun uloženo čak rekordnih 44 amandmana. Lijevi blok uložio je njih deset, u kojima traže veću transparentnost upravljanja gradskim novcem.

– Istaknuo bih dva na kojima sam ja sudjelovao, riječ je o tome da Grad subvencionira sa 900.000 kuna privatne škole, a mi smatramo da je to nepotrebno. U tim školama su jako skupe školarine i u njih uglavnom idu djeca imućnih ljudi, a istodobno imamo javne gradske škole koje se često raspadaju, profesori sami moraju nositi papir za printanje, djeca sam nose ubruse i wc papir, često nema dovoljno kompjutera i projektora- objasnio je gradski zastupnik Mate Kapović.

SDP-ov Matej Mišić podnio je sedam amandmana koji se prvenstveno odnose na aktivnosti djece i mladih u gradu.

– Povećanje sredstava za Savjet mladih, udruge mladih, zagrebačke mažoretkinje , izviđačke udruge, povećanje sredstava za opremanje ustanova predškolskog odgoja, za povećanje sufinanciranja prehrane u osnovnim školama, te za povećanje naknada za novorođenčad. Mislim da bi to trebao biti prioritet Grada Zagreba, odnosno skrb o mladima i o djeci jer svjedoci smo toga da je prošle godine 4.500 mladih otišlo iz Zagreba. Moramo raditi na populacijskoj politici jer to je preduvjet nastavka razvoja Grada Zagreba – dodao je zastupnik Mišić.

Kazimir Ilijaš, u ime HDZ-a, podnio je sedam amandmana, a među gradnjom dva vrtića u Novom Zagrebu te uređivanjem Doma zdravlja u Španskom, istaknuo se tzv. amandman svih amandmana.

– Amandman svih amandmana je rješavanje imovinsko pravnih odnosa, produžetak Branimirove ulice. Svi amandmani koje smo podnijeli, u iznosu od 98 milijuna kuna, gradonačelnik je prihvatio i postali su sastavnim dijelom proračuna za 2018. godinu – izjavio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić.

Osim svih sedam ruku HDZ-a, Bandić je dobio potporu i Zelenih, čiji su amandmani već uključeni u proračun,što se vidi u području poljoprivrede gdje su sredstva za investicijsko održavanje povećana za 2 milijuna kuna. Dok su ostali klubovi zastupnika podnosili amandmane na proračun, HNS smatra kako je taj potez besmislen.

– Ovaj proračun je stagnacijski proračun, pokazuje da se niti jedan pravi projekt u 2018. godini neće ostvariti. To je odgovornost gradonačelnika i njegovih partnera, koji su dali amandmane teške oko 150 milijuna kuna i negdje sredinom 2018. vidjet ćemo izvršenje proračuna, gdje se ništa od toga neće ostvariti – zaključio je HNS-ov Tomislav Stojak.

No, s 19 protiv i 27 glasova za, proračun Grada Zagreba za 2018. godinu je usvojen.