Rudešani: “Volimo Zagreb, ali ne kad pliva u govnima”

Svaka veća kiša i stotine kuća u Rudešu su poplavljene.

Mjesni zbor građana Rudeš

Visoki tonovi, prozivke, revoltiranost građana i nedostatak odgovora. Tako bi se ukratko mogao opisati Mjesni zbor građana Rudeša koji je za cilj imao pronaći rješenje za probleme stanovnika ovog kvarta. Svaka veća kiša i stotine kuća u tom naselju su poplavljene.

“Četiri puta ove godine smo bili pod vodom. Od 2014. godine pišem svim instancama za naš problem. Nitko mi nije odgovorio. Izvolite naći rješenje”, zavapila je stanovnica Rudeša Ljiljana Besednik predstavnicima Vodoopskrbe i odvodnje i Grada Zagreba.

“Vi ste zaduženi da odvedete kanalizaciju, a ona dolazi k nama. Borim se da začepim sve rupe u kući. I onda fekalija uđe kroz zidove i ugrozi statiku kuće”, dodala je.

I nije Ljiljana Besednik jedina.

“Kanalizacija je kod nas išla 70-ih godina kad je ondje bilo 14 kuća. Sada su se napravile tri zgrade koje su spojene na tu istu kanalizaciju. Rade se još tri zgrade. Kada sam pitala gdje će se priključiti, projektant mi je rekao: ‘Mi smo dozvolu dobili.'”, požalila se i Slavica Jadanec.


“Ja sam digla laminate, mučila sam se deset dana. Ja volim Zagreb, ali ne ovakav koji pliva u govnima”, revoltirana je Ana Cvetković.

Nažalost, privremenog rješenja nema.

“Ide prvi lot natječaja do kraja ove godine u koji je uključen preljev Horvaćanske. Vama nije problem Rudeška cesta sve dok ne skinemo vodno lice u Zagrebačkoj aveniji” odgovoreno je iz Vodoopskrbe i odvodnje.

Ipak, kako bi stanovnici Rudeša lakše podnijeli kiše do završetka tih radova, pozvani su u podružnicu Vodoopskrba i odvodnja kako bi se svaki slučaj zasebno pokušao riješiti.

Do završetka dvije milijarde kuna vrijednog projekta, proći će još godine. Godine u kojima će Ljiljana i ostali stanovnici Rudeša plivati u vodi i fekalijama, mijenjati parket i tresti se na svaku kap kiše. Hoće li neka mala, parcijalna rješenja pomoći, vidjet ćemo nakon sastanaka stanovnika Rudeša s resornom podružnicom.