Čistoća počinje čipirati spremnike za miješani komunalni otpad

Postavit će naljepnicu koja sadrži radiofrekventni čip koji će prilikom pražnjenja evidentirati spremnik povezan s obračunskim mjestom i vrijeme pražnjenja spremnika.

Foto: Zagrebancija.com

Podružnica Čistoća počela je terensku akciju označavanja svih spremnika za miješani komunalni otpad s UHF RFID (ultra-high frequency radio frequency identification) naljepnicama, u svrhu uspostave digitalne evidencije preuzimanja otpada. Naljepnica sadrži radiofrekventni čip koji će prilikom pražnjenja evidentirati spremnik povezan s obračunskim mjestom i vrijeme pražnjenja spremnika.

“Svi spremnici za miješani komunalni otpad na području grada Zagreba bit će označeni, a to će naši radnici obavljati na dan odvoza miješanog komunalnog otpada postupno po programima odvoza”, pojasnili su iz Čistoće i zamolili građane da na dan odvoza miješanog komunalnog otpada ostave spremnike za miješani komunalni otpad na ulici, dok njihovi radnici ne prođu i dodijele naljepnicu.

“Ako do kraja dana spremnik nije označen naljepnicom molimo da spremnik vrate natrag na za to predviđeno mjesto (dvorište, smetlarnik i dr.), a označavanje će biti učinjeno u nekom od sljedećih rasporeda odvoza miješanog komunalnog otpada. Naljepnica će biti znak da je čipiranje obavljeno”, dodali su.

Evidencija o preuzetom komunalnom otpadu obveza je temeljena na Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom Vlade RH, uz donošenje novog cjenika javne usluge. Svako kućanstvo plaćat će fiksni dio računa, a ostali dio računa ovisit će o broju pražnjenja spremnika za miješani komunalni otpad. Ako će se građani odgovorno ponašati i odvajati otpad, miješanog komunalnog otpada trebalo bi biti značajno manje.