Rotarijanci donacijama od 890 milijuna dolara pomogli pobijediti dječju paralizu

Rotarijanci su pomogli izgraditi veliku infrastrukturu koja je pomogla u borbi i protiv drugih zaraza - Ebole, žute groznice, ptičje gripe i COVIDA-19.

Foto: Rotary International

Nakon desetljeća borbe protiv virusa polija, Rotary sa svojim partnerima u organizaciji Global Polio Eradication Initiative (GPEI) – Svjetska zdravstvena organizacija, Centar ze kontrolu i prevenciju bolesti iz SAD-a, UNICEF, Zaklada Billa & Melinde Gates i Gavi (The Vaccine Alliance) ovog su ljeta ostvarili veliku pobjedu-iskorijenili su polio u Africi. Posljednji slučajevi zabilježeni su u pokrajini Borno u sjevernoj Nigeriji 2016. godine. Preostali slučajevi endemskog karaktera preostali su još jedino u Pakistanu i Afganistanu na koje su koncentrirani svi napori Rotary Internationala i partnera.

Ova pobjeda u Africi rezultat je dugogodišnje kampanje ‘Kick Polio Out of Africa’ koju su pokrenuli Rotary i partneri s tadašnjim predsjednikom Južnoafričke Republike, Nelsonom
Mandelom 1996. godine. Te je godine 75.000 djece paralizirano virusom polija. Podižući svijest o ovoj bolesti putem nogometa i osobnim angažmanom predsjednika Mandele prema liderima 30 afričkih zemalja osigurano je više od 9 milijardi cjepiva koji su spriječili oko 1,8 milijuna slučajeva polija. Svake godine oko 2 milijuna dobrovoljaca pomaže kontinuirano cijepiti 220 milijuna djece protiv polija u Africi. Rotarijanci su ovim naporima pomogli donacijama od gotovo 890 milijuna dolara.

Dr. Tunji Funsho, predsjedajući Rotary odbora PolioPlus u Nigeriji i ovogodišnji dobitnik titule jednog od 100 najutjecajnijih osoba prema izboru časopisa Time komentirao je ogroman doprinos rotarijanaca: “Od prikupljanja donacija i cijepljenja djece, do osiguravanja ‘polio pluseva’, kao što su sapun i zdravstveni paketi, rotarijanci su pokazali čvrstu i nepokolebljivu posvećenost našem glavnom cilju iskorjenjivanja polija.”

Predsjednik Rotary Internationala, Holger Knaack, potiče daljnje napore: “Ovo je veliki korak prema svijetu bez polija, ali borba još nije gotova. Mi i dalje trebamo pomoć članova Rotaryja, donatora kao i herojske napore zdravstvenih radnika kako bi dostigli ovaj cilj.”
Rotarijanci širom svijeta kojih ima preko 1,2 milijuna, potiču raznovrsne načine prikupljanja
sredstava i obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv polija: od raznih humanitarnih akcija do natjecanja za najmaštovitiju fotografiju #MyEndPolio.

“U našem Distriktu 1913 brojni Rotary i Rotaract klubovi već tradicionalno organiziraju
mnogobrojne klupske akcije u kojima na različite načine osvještavaju hrvatsku javnost o ulozi rotarijanaca u iskorjenjivanju dječje paralize. Kao i u globalnoj Rotary zajednici, svaki član je potaknut da minimalnom uplatom od 10 USD u naš Rotary PolioPlus fond doprinese borbi protiv dječje paralize. Pridružimo im se u tom plemenitom naporu te među inim i tako obilježimo 24. listopada – Svjetski dan borbe protiv dječje paralize”, izjavio je guverner Rotary Distrikta 1913 Hrvoje Kenfelj.

Rotarijanci su pomogli izgraditi veliku infrastrukturu koja je pomogla u borbi i protiv drugih zaraza – Ebole, žute groznice, ptičje gripe i COVIDA-19.