RENATO PETEK: “Koja je uloga GSKG-a u obnovi, uzimati proviziju ili biti građanima na usluzi?”

"Kao gradska tvrtka, GSKG je dužna biti na usluzi građana", poručio je Petek.

FOTO: Davor Puntijar

Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo d.o.o. tijekom aktivnosti obnove od potresa ne bi smjelo naplaćivati dodatne usluge i uzimati proviziju po ostvarenim kreditima, već biti potpora i pomoć građanima i korisnicima, poručio je na današnjoj konferenciji za medije nezavisni gradski zastupnik i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Renato Petek.

“Gradsko stambeno našlo se u teškoj poziciji kao gradska tvrtka jer joj je prošle godine narušen ugled zbog tri različite situacije, a prva je bila – potres. Bilo je potrebno organizirati hitne intervencije, a građani su sami mogli vidjeti da su radovi skidanja dimnjaka i ostale hitne sanacije koštale dva ili tri puta više nego prije potresa. GSKG treba štititi interese građana, mora im služiti i pomagati, a ne misliti na prihod”, rekao je Renato Petek.

FOTO: Davor Puntijar

“Druga se situacija dogodila nedavno tijekom prikupljanja dokumentacije za konstrukcijsku obnovu zgrada. Tada je GSKG objavio cjenike i građanima su počeli naplaćivati po četiri – pet tisuća kuna naknade kako bi im oni prikupili svu potrebnu dokumentaciju. Na intervenciju građana, medija i javnosti, gradonačelnik je tu odluku ukinuo”, objasnio je zastupnik i istaknuo kako sve to narušava ugled jedne gradske tvrtke.

“Najnovija se situacija odnosi na građane koji su sami krenuli dizati kredite uz pomoć GSKG-a. Osim onih naknada koje uzima banka, GSKG prema svojim propisima uzima 1,5 posto od ukupnog iznosa kredita za sebe. GSKG je tvrtka koja je prošle godine ostvarila 9,5 milijuna kuna dobiti. Smatram da dobit ne smije biti prioritet u ovakvoj situaciji. Kao gradska tvrtka dužni su biti na usluzi građana i ne smiju poslovati na taj način”, poručio je Petek i dodao:

“Javljali su mi se građani i pitali me, upravlja li gradskim sustavom Pablo Escobar ili gradonačelnik Milan Bandić koji bi trebao imati malo više osjećaja za građane u ovoj situaciji?”