REMEK-DJELO: Medulićeva “Bogorodica s djetetom” iz New Yorka stigla u Zagreb

Slika Bogorodica s djetetom donirana je Muzeju od strane Dinka Podruga, psihijatra iz New Yorka, a ovo remek djelo do sada je bilo nepoznato javnosti.

Remek djelo kasno-renesansnog slikara Andrije Medulića Schiavonea od danas krasi Stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt. Slika Bogorodica s djetetom donirana je Muzeju od strane Dinka Podruga, psihijatra iz New Yorka, a ovo remek djelo do sada je bilo nepoznato javnosti.

– Zahvaljujući obitelji Podrug, slika našeg slikara sada se vratila u Europu. Mi smo imali veliku sreću da odabir padne na MUO, gdje je savršeno ušla u naš stalni postav među venecijanske slikare – navodi Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

Hrvatski oblik njegova prezimena, Medulić, po kojemu se zove poznata ulica u središtu Zagreba, izveden je od prezimena talijanske obitelji Meldolla. A nadimak Schiavone, Medulić si je sam.

Dvije gospođe iz Buffaloa iz SAD-a sliku su kupile u Veneciji i držale kod sebe 100 godina prije nego su ju prodale aukcijskoj kući Sotheby. Od tamo ju je otkupila obitelj Podrug koja je sada sliku donirala Muzeju za umjetnost i obrt.

Obitelj Podrug upozoravana je na kompliciran hrvatski proces doniranja, za razliku od onog američkog. Naime, njujorški Metropolitan sliku je odmah htio primiti, no ona je ipak stigla u domovinu poznatog slikara. Donacijama i privatna lica mogu pokazati dijelove svojih kolekcija, ali i umjetničku odgovornost prema društvu.

– Bez ravnatelja MUO-a i ministrice ta bi slika sada bila u mom stanu, a ja bih morala bi paziti na vlažnost i temperaturu prostorije. Ipak je puno bolje kada je možemo podijeliti sa svima vama – istaknula je Nena Ilić Podrug, supruga donatora.