Recentni radovi Borisa Bućana ponovo `izmiču´

Autor:: Tajana Šanjug 3/15/2010 15:03

– Opus Bućana nedvojbeno je već sada dio europske i svjetske kulturne baštine. Njegovo stvaralaštvo svojom kreativnom, istraživačkom i smjelom vizijom korespondira s vrhunskim stilski neograničenim ostvarenjima kojima samo vrijeme suvremenog likovnog i kulturološkog trenutka iznova potvrđuje vrijednost – napisale su Ana Medić i Leonida Kovač u tekstu kataloga.

-.-Galerija Klovićevi dvori-.-Recentnim ciklusom, Bućan ponovo ‘izmiče’. Posredovanje koncepta kao teme, operativni je model kojim destabilizira kriterije i kvalifikacije discipline i metijerstva, te pruža svojevrsni statement u kontekstu kritičkog promišljanja umjetničkog i umjetnosti uopće.

Njegov individualni senzibilitet, ‘kritička’ nezainteresiranost za prevladavajuće ideologijske svjetonazorske paradigme, ali potreba za ‘neprestanim repliciranjem’, za estetskim artefaktom unutar tog, umjetnički je kod, matrica ponašanja, kreativno mijenjajući pri tom nivoe i razmjere svojih vizualnih iskaza i paradigmi i njihovih komunikacijsko-recepcijskih učinaka.

Ostajući van apstraktnih vizualnih shema, ali ne i karaktera djela, respektirajući dvodimenzionalnost slikane površine uz specifičnu uvijek prisutnu narativnost ali i naglašeno slučajni i otvoreni karakter djela, uspijeva ostvariti koncept generiran na izmještenosti kulturalnih pogleda ugrađenih u samo djelo kao bazičnom generatoru smisla i značenja, koja proizlaze iz nevidljive strukture djela i kontekstualnih slojeva povijesno-umjetničkih, društvenih i osobnih perspektiva.

Boris Bućan rođen je 1947. godine u Zagrebu. Završio je školu primjenjene umjetnosti u Zagrebu 1967. a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972. god.  Uz slikarstvo se bavi i grafičkim oblikovanjem. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu, Sarajevu, Ljubljani, Krefeldu, Parizu, i raznim drugim gradovima.